Kanapki daktylowo-czekoladowe
6 porcje
30 min
Łatwe
Ciasteczka z daktyli z bakaliami. Samo zdrowie
Składniki
8 szt. daktyle
1/2 szklanka zmielone migdały
2 łyżka wiórki kokosowe
1 szczypta sól
100 g czekolada gorzka
3 szt. białka z jajek
1 łyżka cukier
1 1/2 łyżka jogurt grecki
1 szczypta cynamon
1 łyżka skórka pomarańczy
Kanapki daktylowo-czekoladowe
Kanapki daktylowo-czekoladowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Daktyle miksujemy. Dodajemy migdały, wiórki koksowe i mieszamy wszystko. Foremki do ciastek wypełniamy ciastem wykładając jego brzegi spód tak aby powstały "garnuszki". Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Przygotowujemy mu: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy jogurt grecki, cynamon, skórkę pomarańczową do rozpuszczonej masy i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno.Dodajemy cukier. Mieszamy. Białko dodajemy do czekolady i mieszamy tylko do połączenia się składników.
Mus przelewamy do naszych garnuszków daktylowych i wkładamy do lodówki na 10 minut. Posypujemy pogniecionymi orzechami laskowymi.
Komentarze