Karmelizowana cebula balsamiczna
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Karmelizowaną czerwoną cebulę idealnie nada się jako dodatek do mięs czy kanapek.
Składniki
600 g cebuli czerwonej
100 ml wina czerwonego
60 g masła
2 łyżki miodu
2 sztuki goździków
sól i pieprz do smaku
1 sztuka papryczki ostrej
100 ml wody
50 ml octu balsamicznego
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
234.3 kcal
Tłuszcz
13 g
Węglowodany
21.3 g
Błonnik
2.5 g
Białko
2.8 g
Sól
1.5 g
Karmelizowana cebula balsamiczna
Karmelizowana cebula balsamiczna
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę pokrojoną w piórka.
Na płycie grzewczej smaż przez 5 minut na wolnym ogniu.
Dolej wino i duś, aż odparuje cały płyn.
Dodaj przyprawy, ocet balsamiczny podlej wodą i duś przez kolejne 10 minut.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Dodaj miód, dokładnie zamieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Komentarze