Pszenne bagietki z złotym siemieniem lnianym
4 porcje
90 min
Średnie
Składniki
Pszenne bagietki z złotym siemieniem lnianym
Pszenne bagietki z złotym siemieniem lnianym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli, cukru i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostała część mąki i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. w ciepłym miejscu. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, spłaszczamy na prostokąt. Ciasto składamy do środka, najpierw od dłuższego boku, później węższego. Tą czynność powtarzamy 3 – 4 razy. Formułujemy wałek, który dzielimy na 3 równe części. Każdą część ciasta jeszcze raz zagniatamy jw. Wystarczy jeden raz wykonać tą czynność. Ciastu nadajemy kształt podłużny o dł ok. 20 – 25 cm i obtaczamy w siemieniu lnianym. Takie bagietki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Papier między ciastem składamy jak harmonijkę, bagietki będą rosły w górę i nie skleją nam się podczas pieczenia. Za pomocą ostrego noża ciasto nacinamy w kilku miejscach. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Bagietki pieczemy w 200°C ok. 15 – 20 min.
Komentarze