Keralskie Fisch Moilee wg Filipa Turowskiego
4 porcje
45 min
Średnie
Rybne, keralskie curry to indyjska potrawa na bazie mleka kokosowego i orientalnie przyprawionej ryby.
Składniki
400 ml Mleko kokosowe
200 g Filet z ryby
1 szt. Cebula dymka
2 szt. Pomidor
1 szt. Czosnek
1 szt. Zielona papryczka chilli
1 szt. Świeży imbir
4 szt. Kardamon
10 szt. Goździki
1 szt. Cynamon (laska)
100 g Czipsy kokosowe
1 łyżeczka Kurkuma
1 łyżka Olej kokosowy
1 szt. Limonka
1 szczypta Pieprz
1 szczypta Pieprz
100 ml Woda
Keralskie Fisch Moilee wg Filipa Turowskiego
Keralskie Fisch Moilee wg Filipa Turowskiego
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Na patelni rozgrzej olej.
- Na rozgrzany olej wrzuć: goździki, cynamon, kardamon, zieloną papryczkę chilii.
- Filet z ryby oprósz solą, pieprzem, curry oraz skrop sokiem z limonki.
- Z patelni wyciągnij łodygi przypraw, na zaromatyzowanym oleju smaż filet rybny.
- Smaż po 2 minuty z każdej strony.
- Wyciagnij rybę, a na oleju usmaż czosnek z imbirem.
- Na patelnię wlej mleko kokosowe, wrzuć rybę, czosnek, imbir.
- Gotuj przez około 10 minut.
Komentarze