Kremowa zupa z jabłek i ravioli z truskawkami
4 porcje
Średnie
Zupa deserowa, która smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym :)
Składniki
3 szt. duże słodkie jabłka
1 szt. laska cynamonu
160 g jogurt naturalny
300 g mąka pszenna
2 szt. jajko
1 szt. żółtko
1 szczypta sól
5 łyżka woda
6 szt. truskawki
Kremowa zupa z jabłek i ravioli z truskawkami
Kremowa zupa z jabłek i ravioli z truskawkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Danie jest bardzo proste i przyjemne w wykonaniu, nie powinno sprawić Wam żadnych kłopotów. Na początek obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki i w małym rondelku miksujemy blenderem na jednolitą masę. Następnie na małym ogniu podgrzewamy naszą papkę i dodajemy laskę cynamonu. Stopniowo wlewamy jogurt naturalny, obserwując konsystencję naszej zupy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto na ravioli. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i żółtko oraz dodajemy odrobinę soli. Zagniatamy ciasto, co jakiś czas podlewając je wodą. Formujemy z niego kulę i odstawiamy na godzinę pod przykryciem.
Po tym czasie ciasto na dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy każdą z nich na bardzo cienki placek. Wykrawamy prostokąt, nakładamy truskawkę i składamy wzdłuż. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do miękkości. Podajemy razem z zupą. Smacznego!
Komentarze