Krówki z nerkowców
4 porcje
Średnie
Zdrowe słodycze. Tak eleganckie i smaczne, że aż nieprzyzwoite. Aż trudno uwierzyć, że można je jeść całkiem bez poczucia winy. Najlepsze!
Składniki
1 szklanka nerkowce
10 szt. morele suszone na słońcu
2 łyżka masło orzechowe
Krówki z nerkowców
Krówki z nerkowców
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Nerkowce przełożyć do blendera wysokoobrotowego i zmiksować krótko, nie całkiem na gładko. Dodać morele i masło orzechowe. Miksować tak długo, aż masa będzie lepka, jednolita i łatwo formowalna w palcach. Keksówkę lub inną niewielką foremkę wyłożyć folią spożywczą, pozostawiając nadmiar foli na bokach. Przyda się do zawinięcia krówki. Na folię wykładamy masę, ugniatamy dłonią lub mokrą łyżką, zawijamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki. Najlepiej aby masa chłodziła się od kilku godzin, aż po całą noc. Dzięki temu łatwo będzie ją kroić.
Komentarze