Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcji

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zainspirowana portugalskim przysmakiem stworzyłam makaronową alternatywę pysznego tosta!

Składniki

300 g mąka pszenna luksusowa typ 550
2 szt. jajka
4 szt. żółtko
3 szczypta sól
12 szt. szynka (plastry)
300 g polędwica wołowa
120 g bekon
8-10 szt. ser Ementaler (plastry)
50 g cebula
5 g czosnek
75 g pomidory concassé
75 ml wino Port
2 szt. liść laurowy
1 szt. piri-piri
400 ml piwo
3 łyżka oliwa z oliwek

Opis wykonania

Makaron: Mąkę przesiać do szerokiej miski. Zrobić w środku wgłębienie, wbić do niego jajka i dodatkowe żółtka oraz sól. Widelcem roztrzepać jajka a następnie cały czas roztrzepując stopniowo zagarniać do środka mąkę. Kontynuować aż do wymieszania całej mąki z jajkami. Przenieść ciasto na podsypaną mąką stolnicę i przez zagniatać przez 8 minut. Ciasto powinno być dość twarde i jednocześnie lekko sprężyste. Wyrobione ciasto zawinąć w plastikowy woreczek i odstawić na blat na 1 i 1/2 godziny. Nożem podzielić ciasto na 4 równe części. Każdą z części rozgnieść najpierw dłonią na ok. 1/2 cm placek a następnie kilkakrotnie przepuścić przez maszynkę do wałkowania makaronu, (zaczynając od najszerszego ustawienia a kończąc na najcieńszym). Sos: Na odrobinie oliwy z oliwek podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory concassé. Kiedy pomidory się ugotują, dodać Porto oraz piwo i zostawić, aż sos się dobrze ugotuje. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną piri-piri. Miksować w blenderze, aby powstał jednolity sos. Lasagne: Do glinianego naczynia dno wyłożyć 1 warstwę makaronu,na niej ugrillowaną (krwistą) wcześniej wołowinę (połowę całej potrzebnej porcji), a następnie szynkę,bekon i część sera. Przykryć wszystko kolejnymi płatami makaronu, i powtórzyć warstwę wołowiny, szynki,bekonu i sera. Nałożyć znowu warstwę makaronu na to położyć ser. Wszystko polać przygotowanym sosem i włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 st. na ok. 20 min.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych