Zapiekanka z makaronu a'la tosty
6 porcje
180 min
Średnie
Składniki
Lasagne inspirowana porugalską Francesinhą
Lasagne inspirowana porugalską Francesinhą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron: Mąkę przesiać do szerokiej miski. Zrobić w środku wgłębienie, wbić do niego jajka i dodatkowe żółtka oraz sól. Widelcem roztrzepać jajka a następnie cały czas roztrzepując stopniowo zagarniać do środka mąkę. Kontynuować aż do wymieszania całej mąki z jajkami. Przenieść ciasto na podsypaną mąką stolnicę i przez zagniatać przez 8 minut. Ciasto powinno być dość twarde i jednocześnie lekko sprężyste. Wyrobione ciasto zawinąć w plastikowy woreczek i odstawić na blat na 1 i 1/2 godziny. Nożem podzielić ciasto na 4 równe części. Każdą z części rozgnieść najpierw dłonią na ok. 1/2 cm placek a następnie kilkakrotnie przepuścić przez maszynkę do wałkowania makaronu, (zaczynając od najszerszego ustawienia a kończąc na najcieńszym). Sos: Na odrobinie oliwy z oliwek podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory concassé. Kiedy pomidory się ugotują, dodać Porto oraz piwo i zostawić, aż sos się dobrze ugotuje. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną piri-piri. Miksować w blenderze, aby powstał jednolity sos. Lasagne: Do glinianego naczynia dno wyłożyć 1 warstwę makaronu,na niej ugrillowaną (krwistą) wcześniej wołowinę (połowę całej potrzebnej porcji), a następnie szynkę,bekon i część sera. Przykryć wszystko kolejnymi płatami makaronu, i powtórzyć warstwę wołowiny, szynki,bekonu i sera. Nałożyć znowu warstwę makaronu na to położyć ser. Wszystko polać przygotowanym sosem i włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 st. na ok. 20 min.
Komentarze