Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zainspirowana portugalskim przysmakiem stworzyłam makaronową alternatywę pysznego tosta!

Składniki

300 g mąka pszenna luksusowa typ 550
2 szt. jajka
4 szt. żółtko
3 szczypta sól
12 szt. szynka (plastry)
300 g polędwica wołowa
120 g bekon
8-10 szt. ser Ementaler (plastry)
50 g cebula
5 g czosnek
75 g pomidory concassé
75 ml wino Port
2 szt. liść laurowy
1 szt. piri-piri
400 ml piwo
3 łyżka oliwa z oliwek

Opis wykonania

Makaron: Mąkę przesiać do szerokiej miski. Zrobić w środku wgłębienie, wbić do niego jajka i dodatkowe żółtka oraz sól. Widelcem roztrzepać jajka a następnie cały czas roztrzepując stopniowo zagarniać do środka mąkę. Kontynuować aż do wymieszania całej mąki z jajkami. Przenieść ciasto na podsypaną mąką stolnicę i przez zagniatać przez 8 minut. Ciasto powinno być dość twarde i jednocześnie lekko sprężyste. Wyrobione ciasto zawinąć w plastikowy woreczek i odstawić na blat na 1 i 1/2 godziny. Nożem podzielić ciasto na 4 równe części. Każdą z części rozgnieść najpierw dłonią na ok. 1/2 cm placek a następnie kilkakrotnie przepuścić przez maszynkę do wałkowania makaronu, (zaczynając od najszerszego ustawienia a kończąc na najcieńszym). Sos: Na odrobinie oliwy z oliwek podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory concassé. Kiedy pomidory się ugotują, dodać Porto oraz piwo i zostawić, aż sos się dobrze ugotuje. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną piri-piri. Miksować w blenderze, aby powstał jednolity sos. Lasagne: Do glinianego naczynia dno wyłożyć 1 warstwę makaronu,na niej ugrillowaną (krwistą) wcześniej wołowinę (połowę całej potrzebnej porcji), a następnie szynkę,bekon i część sera. Przykryć wszystko kolejnymi płatami makaronu, i powtórzyć warstwę wołowiny, szynki,bekonu i sera. Nałożyć znowu warstwę makaronu na to położyć ser. Wszystko polać przygotowanym sosem i włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 st. na ok. 20 min.

Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych