Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Łosoś w dwóch postaciach na jednym talerzu

Łosoś w dwóch postaciach na jednym talerzu
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Trudne


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Łosoś na jednym talerzu w dwóch postaciach - w tym w jednej ukrytej w smakowitym ravioli

Składniki

400-500 g łosoś
cytryna
sól
pieprz
czosnek
250 g mąka pszenna typ 450
1 szt. jajko
1 szt. żółtko
1 łyżka oliwa
2 łyżka woda mineralna
300 g szpinak
200 g ricotta
chili mielone
płatki migdałowe
2 szt. cebula
2 łyżka olej
starty parmezan

Opis wykonania

Łososia dzielimy na porcje: 2/3 i 1/3. 1/3 wykorzystamy do ravioli. Część łososia przeznaczoną do ravioli przyprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy cytryną, pieczemy 0k. 20 min. w 200 st. C, po wyjęciu kroimy na kawałki. Szpinak myjemy, osuszamy. 1 cebulę oraz 2 ząbki czosnku siekamy, podsmażany na oliwie, dorzucamy szpinak, dusimy, na koniec dodajemy ser ricotta oraz kawałki łososia, farsz doprawiamy solą, pieprzem i chili. 2/3 łososia oczyszczamy, posypujemy solą i pieprzem. Siekamy 2 ząbki czosnku, 1/4 wykorzystujemy do masła czosnkowego (masło łączymy z czosnkiem i ucieramy) , resztą nacieramy rybę. Łososia skrapiamy cytryną, kładziemy na niego małe kawałki masła czosnkowego, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy płatkami migdałowymi pieczemy w folii w piekarniku ok. 20 min. (200 st. C, termoobieg). Przygotowujemy ciasto na ravioli: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, robimy dołek, w którym umieszczamy całe jajko oraz żółtka. Ciasto zagniatamy, dodając wodę i oliwę, następnie ciasto wałkujemy na 2 cienkie płaty. Na jeden z płatów nakładamy farsz za pomocą łyżeczki, tak, aby z ciasta dało się wycinać prostokąty z farszem w środku. Przykrywamy wszystko drugim płatem, dociskamy ręką przestrzenie między farszem oraz boki, wycinamy pierożki o prostokątnym kształcie, brzegi doklejamy za pomocą widelca. Ravioli wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok. 4 min. W międzyczasie siekamy cebulę, podsmażamy ją chwilę na oleju, na koniec dodajemy do niej sos wytopiony z łososia w trakcie pieczenia. Łososia oraz ravioli wykładamy na talerz. Na ravioli wykładamy cebulkę z sosem, posypujemy serem, Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych