Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Makaron z flakami w sosie pomidorowym

Makaron z flakami w sosie pomidorowym
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

270 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Obłędny makaron z sosem pikantnym z flakami, ożywiony aromatyczną miętą.

Składniki

300 g makaron casarecce
1 kg flaki wołowe
250 g boczek wędzony
750 ml białe półwytrawne wino
400 g pomidory z puszki
3 łyżka koncentrat pomidorowy
1 szt. cebula
2 szt. seler naciowy
2 szt. marchew
75 g pecorino romano
1 szczypta pieprz świeżo mielony
1 szczypta sól
7 szt. świeża mięta
50 ml oliwa z oliwek

Opis wykonania

Flaki opłukuję, wkładam do garnka i zagotowuję. Gotuję około 10 minut i odcedzam. Chłodzę pod zimną wodę. Ponownie zagotowuję, gotuję i odcedzam. Cebulę i seler kroję w drobną kostkę, marchew ścieram na tarce. W dużym garnku rozgrzewam oliwę. Smażę cebulę do zeszklenia. Boczek kroję w kostkę i dodaję do cebuli. Smażę kilka minut. Dodaję seler i marchewkę i smażę 5-10 minut. Do garnka dodaję flaki. Zalewam winem i mieszam z pomidorami i koncentratem. Zagotowuję. Przykrywam garnek, zmniejszam moc palnika i duszę 2,5 godziny. Po tym czasie przyprawiam potrawkę pieprzem i solą. Zwiększam moc palnika i odparowuję do mementu, aż powstanie gęsty gulasz. Pod koniec gotowania dodaję drobno otarty ser i porwaną miętę. W czasie, kiedy flaki odparowują – zagotowuję wodę. Solę i gotuję makaron na lekko twardo. Odcedzam i przed podaniem mieszam z flakami. Smacznego!

Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych