Makaron z flakami w sosie pomidorowym
5 porcje
270 min
Średnie
Składniki
Makaron z flakami w sosie pomidorowym
Makaron z flakami w sosie pomidorowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Flaki opłukuję, wkładam do garnka i zagotowuję. Gotuję około 10 minut i odcedzam. Chłodzę pod zimną wodę. Ponownie zagotowuję, gotuję i odcedzam. Cebulę i seler kroję w drobną kostkę, marchew ścieram na tarce. W dużym garnku rozgrzewam oliwę. Smażę cebulę do zeszklenia. Boczek kroję w kostkę i dodaję do cebuli. Smażę kilka minut. Dodaję seler i marchewkę i smażę 5-10 minut. Do garnka dodaję flaki. Zalewam winem i mieszam z pomidorami i koncentratem. Zagotowuję. Przykrywam garnek, zmniejszam moc palnika i duszę 2,5 godziny. Po tym czasie przyprawiam potrawkę pieprzem i solą. Zwiększam moc palnika i odparowuję do mementu, aż powstanie gęsty gulasz. Pod koniec gotowania dodaję drobno otarty ser i porwaną miętę. W czasie, kiedy flaki odparowują – zagotowuję wodę. Solę i gotuję makaron na lekko twardo. Odcedzam i przed podaniem mieszam z flakami. Smacznego!
Komentarze