Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Idealny makaron na szybko - jednogarnkowy, łatwy w przygotowaniu i boski w smaku! Dla każdego, kto lubi dobrze zjeść, a nie ma czasu na pichcenie!

Składniki

20 dkg makaron kokardy
1/2 szklanka pomidory suszone w oleju
5 dkg twardy ser
100 ml śmietana 18%
10 dkg szynka wędzona
50 dkg mieszanka warzywna do gotowania na parze
3 szt. czosnek (ząbek)
1 szczypta sól, pieprz, tymianek, papryka ostra

Opis wykonania

Warzywa gotujemy na parze - u mnie dzieje się to za sprawą parowaru i trwa ok. 1/2 godziny. Makaron gotujemy w stosownej ilości wody al dente i następnie odcedzamy. Wylewamy z garnka wodę. Na dno osuszonego garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju z pomidorów - z przyprawami. Podgrzewamy. Rzucamy na to posiekany drobniutko czosnek i lekko przysmażamy - byle się nie spalił. Następnie w garnku ląduje pokrojona w kostkę szynka wędzona. Po podsmażeniu jej dorzucam warzywa z pary i przyprawy. Mieszam i podsmażam kilka minut, a następnie zalewam śmietaną i mieszam, dorzucając część sera. Na końcu w tak powstałej mieszance taplam pomidory pokrojone na kawałki i makaron. Podgrzewam całość, ewentualnie doprawiam do smaku i... już. :) Pyszne jednogarnkowe danie gotowe! :)
Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Makaron zaskakuje niebanalnym smakiem 👍Polecam
Monka
Makaron często króluje u mnie w domu Zawsze sprawdza się jako obiad do pracy Zawsze dodaje zielone liście szpinaku lub rukoli na koniec gotowania
Radosław
Pychotka 10/10 :)
Radosław
Polecam przepis