Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Mannowiec

Opis wykonania

Mannowiec to klasyka deserów, więc nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto jest niezwykle proste w wykonaniu i właściwie trudno coś w nim zepsuć. Wystarczy przygotować spód z herbatników, a do tego dwie masy z kaszą manną - kakaową i waniliową.

Mannowiec - krok 1

Blachę o wymiarach 21×21 cm wyłóż papierem do pieczenia ułóż warstwę herbatników.

Mannowiec - krok 2

Do garnka wlej mleko, dodaj masło, cukier, kakao i podgrzewaj do zagotowania. Następnie zestaw garnek z palnika i cały czas mieszając wsyp kaszę manną. Garnek ponownie wstaw na palnik i podgrzewaj (cały czas mieszając) do zagotowania i zgęstnienia masy. 

Masę kakaową przełóż na spód z herbatników. Na masie kakaowej połóż kolejną warstwę herbatników.

Mannowiec - krok 3

Przygotuj masę waniliową - do garnka wlej mleko, dodaj masło, cukier, cukier waniliowy i podgrzewaj do zagotowania. Następnie zestaw garnek z palnika i cały czas mieszając wsyp kaszę manną. Garnek ponownie wstaw na palnik i podgrzewaj (cały czas mieszając) do zagotowania i zgęstnienia masy. 

Masę waniliową wyłóż na warstwie herbatników. Na niej ułóż ostatnią warstwę herbatników i odstaw ciasto do wystygnięcia.

Mannowiec - krok 4

Rozpuść czekoladę – najlepiej w kąpieli wodnej. Na małym ogniu ustaw rondel z niewielką ilością wody, a na nim szklaną miskę. Do miski wrzuć połamaną czekoladę i masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Polewą pokryj wierzch ciasta.

Mannowiec - krok 5

Ciasto wstaw do lodówki na ok. 2-3 godziny.