Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Mannowiec to klasyka deserów, więc nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto jest niezwykle proste w wykonaniu i właściwie trudno coś w nim zepsuć. Wystarczy przygotować spód z herbatników, a do tego dwie masy z kaszą manną - kakaową i waniliową.

Składniki

Spód:
150 g herbatników

Masa kakaowa:
700 ml mleka
125 g masła
120 g kaszy manny
100 g cukru
2 łyżki kakao

Masa waniliowa:
700 ml mleka
125 g masła
120 g kaszy manny
100 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
40 g masła

Opis wykonania

Blachę o wymiarach 21×21 cm wyłóż papierem do pieczenia ułóż warstwę herbatników.

Do garnka wlej mleko, dodaj masło, cukier, kakao i podgrzewaj do zagotowania. Następnie zestaw garnek z palnika i cały czas mieszając wsyp kaszę manną. Garnek ponownie wstaw na palnik i podgrzewaj (cały czas mieszając) do zagotowania i zgęstnienia masy. 

Masę kakaową przełóż na spód z herbatników. Na masie kakaowej połóż kolejną warstwę herbatników.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!

Bosh Logo
Bosh

Przygotuj masę waniliową - do garnka wlej mleko, dodaj masło, cukier, cukier waniliowy i podgrzewaj do zagotowania. Następnie zestaw garnek z palnika i cały czas mieszając wsyp kaszę manną. Garnek ponownie wstaw na palnik i podgrzewaj (cały czas mieszając) do zagotowania i zgęstnienia masy. 

Masę waniliową wyłóż na warstwie herbatników. Na niej ułóż ostatnią warstwę herbatników i odstaw ciasto do wystygnięcia.

Rozpuść czekoladę – najlepiej w kąpieli wodnej. Na małej mocy płyty grzewczej ustaw rondel z niewielką ilością wody, a na nim szklaną miskę. Do miski wrzuć połamaną czekoladę i masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Polewą pokryj wierzch ciasta.

Ciasto wstaw do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych