


Mannowiec to klasyka deserów, więc nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto jest niezwykle proste w wykonaniu i właściwie trudno coś w nim zepsuć. Wystarczy przygotować spód z herbatników, a do tego dwie masy z kaszą manną - kakaową i waniliową.
Blachę o wymiarach 21×21 cm wyłóż papierem do pieczenia ułóż warstwę herbatników.
Do garnka wlej mleko, dodaj masło, cukier, kakao i podgrzewaj do zagotowania. Następnie zestaw garnek z palnika i cały czas mieszając wsyp kaszę manną. Garnek ponownie wstaw na palnik i podgrzewaj (cały czas mieszając) do zagotowania i zgęstnienia masy.
Masę kakaową przełóż na spód z herbatników. Na masie kakaowej połóż kolejną warstwę herbatników.
Przygotuj masę waniliową - do garnka wlej mleko, dodaj masło, cukier, cukier waniliowy i podgrzewaj do zagotowania. Następnie zestaw garnek z palnika i cały czas mieszając wsyp kaszę manną. Garnek ponownie wstaw na palnik i podgrzewaj (cały czas mieszając) do zagotowania i zgęstnienia masy.
Masę waniliową wyłóż na warstwie herbatników. Na niej ułóż ostatnią warstwę herbatników i odstaw ciasto do wystygnięcia.
Rozpuść czekoladę – najlepiej w kąpieli wodnej. Na małym ogniu ustaw rondel z niewielką ilością wody, a na nim szklaną miskę. Do miski wrzuć połamaną czekoladę i masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Polewą pokryj wierzch ciasta.
Ciasto wstaw do lodówki na ok. 2-3 godziny.