Mazurek kajmakowy

20 porcji
120 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Mazurek kajmakowy według Mateusza Gesslera
Mazurek kajmakowy według Mateusza Gesslera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Do misy robota przełóż mąkę, masło, cukier puder oraz jajko. Wyrób jednolite ciasto i owiń je w folię spożywczą. Zostaw w lodówce na godzinę.

Po wyjęciu z lodówki ciasto chwilę zagniataj, rozwałkuj je, wytnij prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 20 cm i przełóż go na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Z resztek ciasta uformuj w rulonik i zrób z niego rant mazurka.

Ciasto piecz przez 25–30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu zostaw ciasto na chwilę do wystudzenia. Masę kajmakową rozsmaruj na górze ciasta, udekoruj płatkami migdałów i kawałkami suszonych owoców.
Komentarze