Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy według Mateusza Gesslera
Ilośc porcji

20 porcji

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Mazurek to tradycyjne polskie ciasto, które przygotowuje się na Wielkanoc. Składa się ono z dwóch warstw: ciasta biszkoptowego, kruchego, makaronikowego czy marcepanowego. Następnie smaruje się je różnego rodzaju masami, np.: kajmakową, czekoladową lub orzechową.

Składniki

300 g - mąki pszennej
150 g - masła lub margaryny
75 g - cukru pudru
1 szt. - jajka
1 puszka - masy kajmakowej (krówkowej)
2 łyżki - migdałów w płatkach do dekoracji
1 łyżka - suszonych owoców

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
201.1 kcal
Tłuszcz
8.6 g
Węglowodany
27.3 g
Błonnik
3.7 g
Białko
0.5 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

Krok 1

Do misy robota przełóż mąkę, masło, cukier puder oraz jajko. Wyrób jednolite ciasto i owiń je w folię spożywczą. Zostaw w lodówce na godzinę.

Krok 2

Po wyjęciu z lodówki ciasto chwilę zagniataj, rozwałkuj je, wytnij prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 20 cm i przełóż go na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Z resztek ciasta uformuj w rulonik i zrób z niego rant mazurka.

Krok 3

Ciasto piecz przez 25–30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu zostaw ciasto na chwilę do wystudzenia. Masę kajmakową rozsmaruj na górze ciasta, udekoruj płatkami migdałów i kawałkami suszonych owoców.

Porada Szefa

Jak ubić pianę z białek, żeby nie opadła?

Podczas ubijania piany z białek warto dodać do niej kilka kropel soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. W ten sposób zapobiegniesz jej opadnięciu.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Lalaxo
Wielkanocne wypieki to mój konik. Kajmak, bakalie i ciasto kruche to poezja smaku! Nic tylko zajadac. Tutaj mój mazurek jako jajko wielkanocne
Ewusia1222
Bardzo dobry mazurek, idealny smak
ewaregina
Klasyka zawsze się obroni
ewaregina
Klasyka ktora zawsze się obroni

Powiązane przepisy