Mazurek

Mazurek

 

Mazurki, zagniatane przez nasze babcie, o szerokiej gamie struktur i smaków, zgodnie z tradycją przyozdabiają świąteczne stoły w okresie Wielkanocy. Tradycyjny mazurek posiada kruchy lub biszkoptowo-tłuszczowy spód, który przybiera wielorakie kształty, w tym prostokąty, owale, a nawet romby. Ciasto powinno być niskie i nie przekraczać czterech centymetrów. Mazurek to nie tylko smak, ale również prawdziwa sztuka – cieszy bowiem oko swoim bogatym zdobieniem, którego podczas pieczenia nie powinno zabraknąć.

Mazurek – przepis

Ponieważ mazurek upiec można na wiele różnych sposobów, nie istnieje jeden konkretny przepis. Do najczęściej wypiekanych należą mazurek na kruchym spodzie i mazurek na cieście biszkoptowo-tłuszczowym. Ten drugi często występuje w formie przekładanej, gdzie warstwy biszkoptowego ciasta przekłada się np. marmoladą lub dżemem. Mazurki na kruchym spodzie natomiast otacza się wyższym brzegiem, a środek wypełnia m.in. masą kajmakową lub orzechową i przyozdabia bakaliami oraz czekoladą. Kruche ciasto zagniata się klasycznie z mąki, cukru, proszku do pieczenia i masła. By nie wyrosło zbyt wysokie, należy je uprzednio ponakłuwać widelcem.

A jak zrobić mazurek bez pieczenia? Do wykonania spodu przydadzą się herbatniki pełnoziarniste i roztopione masło, które po zblendowaniu utworzą odpowiednią masę. By przygotować wersję czekoladową, do masy należy dosypać również kakao. Ciasto wypełnić można w dowolny sposób, np. masą czekoladową.