Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Mleczko karmelowe

Mleczko karmelowe
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Gorący, aromatyczny i zniewalający smakiem deser, który na stałe zagości w Waszym rodzinnym menu.

Składniki

500 ml śmietany 30%
130 g cukru
1 jajko
5 żółtek
50 ml wody
Sok z 1 cytryny

Opis wykonania

Z cukru przygotowujemy lekki karmel, dodajemy wodę oraz śmietanę.

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ubitą pianę z (1 białka).

Ubijamy dalej na wolnym biegu i wolno wlewamy śmietanę z karmelem.

3

Mleczko przelewamy do foremek i pieczemy w piekarniku przez 30 min w temperaturze 180°C.

4

Podajemy z konfiturą wiśniową.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych