Mleczko karmelowe
![Mleczko karmelowe](https://akademiasmaku.pl/storage/7236/conversions/mleczko-karmelowe-4404-single.webp)
6 porcje
60 min
Średnie
Gorący, aromatyczny i zniewalający smakiem deser, który na stałe zagości w Waszym rodzinnym menu.
Składniki
500 ml śmietany 30%
130 g cukru
1 jajko
5 żółtek
50 ml wody
Sok z 1 cytryny
Mleczko karmelowe
Mleczko karmelowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z cukru przygotowujemy lekki karmel, dodajemy wodę oraz śmietanę.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ubitą pianę z (1 białka).
Ubijamy dalej na wolnym biegu i wolno wlewamy śmietanę z karmelem.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8306/conversions/FQpD5eYJ65Sc52-thumb.webp)
Mleczko przelewamy do foremek i pieczemy w piekarniku przez 30 min w temperaturze 180°C.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8307/conversions/kK1aH1kZYsTZx3-thumb.webp)
Podajemy z konfiturą wiśniową.
Komentarze