Mleczko karmelowe według Mateusza Gesslera

6 porcji
60 min
Średnie
Gorący, aromatyczny i zniewalający smakiem deser, który na stałe zagości w Waszym rodzinnym menu.
Składniki
500 ml - śmietany 30%
130 g - cukru
1 szt. - jajka
5 szt. - żółtek
50 ml - wody
- sok z cytryny
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
396.3 kcal
Tłuszcz
30.6 g
Węglowodany
24.4 g
Błonnik
5.6 g
Białko
0 g
Sól
0 g
Mleczko karmelowe według Mateusza Gesslera
Mleczko karmelowe według Mateusza Gesslera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z cukru przygotowujemy lekki karmel, dodajemy wodę oraz śmietanę.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ubitą pianę z (1 białka).
Ubijamy dalej na wolnym biegu i wolno wlewamy śmietanę z karmelem.

Mleczko przelewamy do foremek i pieczemy w piekarniku przez 30 min w temperaturze 180°C.

Podajemy z konfiturą wiśniową.
Komentarze