Mleczko karmelowe według Mateusza Gesslera
 
                                            6 porcji
60 min
Średnie
                    Gorący, aromatyczny i zniewalający smakiem deser, który na stałe zagości w Waszym rodzinnym menu.
                
                Składniki
                                                  500  ml  -  śmietany   30%
                                        
                                    
                                                                                                            
                                                  130  g  -  cukru   
                                        
                                    
                                                                                                            
                                                  1  szt.  -  jajka   
                                        
                                    
                                                                                                            
                                                  5  szt.  -  żółtek   
                                        
                                    
                                                                                                            
                                                  50  ml  -  wody   
                                        
                                    
                                                                                                            
                                                    -  sok z cytryny   
                                        
                                    
                                                            Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
                                na 1 porcję
                            Wartość energetyczna
                                396.3 kcal
                            Tłuszcz
                                30.6 g
                            Węglowodany
                                24.4 g
                            Błonnik
                                5.6 g
                            Białko
                                0 g
                            Sól
                                0 g
                            Mleczko karmelowe według Mateusza Gesslera
Mleczko karmelowe według Mateusza Gesslera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z cukru przygotowujemy lekki karmel, dodajemy wodę oraz śmietanę.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ubitą pianę z (1 białka).
Ubijamy dalej na wolnym biegu i wolno wlewamy śmietanę z karmelem.
 
                        Mleczko przelewamy do foremek i pieczemy w piekarniku przez 30 min w temperaturze 180°C.
 
                        Podajemy z konfiturą wiśniową.
 
                                     
                                     
                             
                             
                 
                 
    -thumb.webp) 
                     
     
     
         
        -thumb.webp) 
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze