Suflet serowy z morelami
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Suflet serowy z morelami
Suflet serowy z morelami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Formę nasmarować masłem. Dno wyłożyć dobrze odsączonymi morelami. 4 białka wlać do misy i ubić na półsztywno. Dodać do tego cukier i dalej ubijać do momentu, aż masa będzie sztywna I błyszcząca.
Żółtka, cukier waniliowy, masło i sól utrzeć w drugiej misie na bardzo gęstą pianę. Do tego dodać wszystkie pozostałe składniki, oprócz wiórków masła i mieszać, aż masa będzie miała konsystencję kremu. Stale mieszając, dodać piane z białka. Wylać masę na morele w formie sufletowej. Na górę położyć wiórki masła i piec w podany sposób.
Sposób nastawiania: grill z cyrkulacją powietrza 140-160⁰C oraz mikrofalówka 360 W, 25-35 minut.
Wariant: suflet serowy można przyrządzić również z innymi owocami.
Wskazówka: suflet rośnie. Z tego względu należy użyć odpowiednio dużej formy. Pomiędzy powierzchnią masy i górną krawędzią formy powinno pozostać co najmniej 3 cm.
Komentarze