Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Suflet z chudego twarogu i moreli.

Składniki

masło do nasmarowania formy
duża puszka moreli (450 g po odsączeniu zalewy)
białka
4
50 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
80 g masła
szczypta soli
500 g chudego twarogu
2 łyżeczka soku cytrynowego
skórka otarta z połowy niepryskanej cytryny
opakowaniu budyniu waniliowego
2 łyżka kaszy manny
50 g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g rodzynek
20 g masła w wiórkach

Opis wykonania

Formę nasmarować masłem. Dno wyłożyć dobrze odsączonymi morelami. 4 białka wlać do misy i ubić na półsztywno. Dodać do tego cukier i dalej ubijać do momentu, aż masa będzie sztywna I błyszcząca.

Żółtka, cukier waniliowy, masło i sól utrzeć w drugiej misie na bardzo gęstą pianę. Do tego dodać wszystkie pozostałe składniki, oprócz wiórków masła i mieszać, aż masa będzie miała konsystencję kremu. Stale mieszając, dodać piane z białka. Wylać masę na morele w formie sufletowej. Na górę położyć wiórki masła i piec w podany sposób.

Sposób nastawiania: grill z cyrkulacją powietrza 140-160⁰C oraz mikrofalówka 360 W, 25-35 minut.

Wariant: suflet serowy można przyrządzić również z innymi owocami.

Wskazówka: suflet rośnie. Z tego względu należy użyć odpowiednio dużej formy. Pomiędzy powierzchnią masy i górną krawędzią formy powinno pozostać co najmniej 3 cm.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Pełny smaku i aromatu deser :)