Niebiańskie babeczki.
6 porcje
17 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Białkowo-tłuszczowe babeczki, które po prostu rozpływają się w ustach.
Składniki
1 szklanka Ugotowana ciecierzyca
2 szt. Dojrzałe banany
7 szt. Daktyle
1 szklanka Orezchy arachidowe
1/2 szt. Mąka z amarantusa
2 łyżka Olej kokosowy rafinowany
2 łyżka Syrop z agawy
1/2 łyżeczka Soda oczyszczona
Niebiańskie babeczki.
Niebiańskie babeczki.
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przepis na 12 babeczek.
1). Ciecierzycę namaczawy w wodzie na całą noc. Na drugi dzień gotujemy do miękkości z dodatkiem sody oczyszczonej. Odsączamy, blendujemy na aksamitną masę.
2). Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 min,
3). Orzechy arachidowe prażymy na suchej patelni z dodatkiem soli himalajskiej. Uprażone orzechy blendujemy z płynnym olejem kokosowym i powstaje nam masło orzechowe :)
4). Wszystkie składniki blendujemy razem. (masa cieciorkowa,odsączone daktyle. masło orzechowe, banany, mąka amarantusowa, syrop z agawy, 2 łyżki wody z daktyli). Powstałą masę wkładamy do papierowym foremek na babeczki (ok. 1 i 1/2 łyżki masy na babeczkę).
5). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 17 min.
Komentarze