Omlet z komosą ryżową , orzechami włoskimi w miodzie lipowym.
2 porcje
35 min
Łatwe
Pyszna propozycja na rozpoczęcie dnia. Ciepłe danie rozgrzeje żołądek a dodatkowo da energię na kolejne godziny
Składniki
10 dkg orzechy włoskie
2 łyżka miód lipowy
5 dkg cukier brązowy
3 łyżka komosa ryżowa
3 szt. jajka
3 łyżka jogurt naturalny
1 łyżka masło
Omlet z komosą ryżową , orzechami włoskimi w miodzie lipowym.
Omlet z komosą ryżową , orzechami włoskimi w miodzie lipowym.
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Orzechy prażymy w piekarniku około 7 minut. w temp. 200C.Wyciągamy, przekładamy na papier i polewamy miodem a także posypujemy łyżką cukru. Mieszamy i zostawiamy aby zastygło.
Komosę gotujemy w 250 ml wody około 10 min. Odcedzamy. Wkładamy do miski, dodajemy jajka, resztę cukru brązowego a także jogurt. Wszystkie mieszamy ze sobą. Małą patelnie rozgrzewamy, dodajemy masło. Kiedy się rozpuści wlewamy masę a po 3 minutach wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 15-20 min. Gotowy omlet dzielimy na cztery części, dekorujemy orzechami, możemy dodatkowo polać miodem i posypać startą czekoladą.
Komentarze