Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Trudne


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ośmiornica gotowana w winie i grillowana z dodatkiem wędzonej papryki z kaszą quinoa z majonezem oraz pure z awokado.

Składniki

1 szt. Ośmiornica
1 l Wino czerwone
5 szt. Ziele angielskie
1 szt. Liść Laurowy
2 szt. Kardamon
1,5 l Bulion warzywny
300 g Quinoa
1 łyżka Majonez
1 szt. Awokado
0,5 szt. Limonka
1 łyżeczka Sól
2 łyżeczka Wędzona papryka
2 łyżeczka Cukier

Opis wykonania

Gotujemy litr wina i litr bulionu warzywnego razem z liściem laurowym, zielem angielskim i kardamonem. Ośmiornicę należy oczyścić i trzykrotnie uderzyć np. rondelkiem (dzięki temu mięso będzie mniej gumowate). Ośmiornicę wkładamy do wrzątku na 2-3 sekundy również trzykrotnie, aby macki ładnie się podwinęły, po czym wkładamy i gotujemy przez godzinę.

Kaszę zagotowujemy z bulionem i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę majonezu. Awokado mielimy w blenderze z limonką i odrobiną soli oraz ewentualnie wody (jeśli będzie zbyt gęste) na puree.

Ugotowaną ośmiornicę wyciągamy i ucinamy jej macki wedle uznania np. po 4 cm kawałki, które następnie obtaczamy w wędzonej papryce cukrze i odrobinie soli po czym grillujemy do zrumienienia, na patelni najlepiej grillowej z odrobiną oleju. Wszystkie elementy dania wykładamy na talerz.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych