


Ośmiornica gotowana w winie i grillowana z dodatkiem wędzonej papryki z kaszą quinoa z majonezem oraz pure z awokado.
1. Gotujemy litr wina i litr bulionu warzywnego razem z liściem laurowym, zielem angielskim i kardamoem. 2. Ośmiornicę należy oczyścić i 3-krotnie uderzyć rodelkiem lub czymś podobnym (dzięki temu mięso będzie mniej gumowate) 3. Ośmiornicę wkładamy do wrzątku na 2-3 sekundy również 3- krotnie, aby macki ładnie się podwinęły, po czym wkładamy i gotujemy przez godzinę. 4. Kaszę zagotowujemy z bulionem i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę majonezu. 5. Awokado mielimy w blenderze z limonką i odrobiną soli oraz ewentualnie wody (jeśli będzie zbyt gęste) na pure. 6. Ugotowaną ośmiornicę wyciągamy i ucinamy jej macki wedle uznania np. po 4 cm kawałki, które następnie obtaczamy w wędzonej papryce cukrze i odrobinie soli po czym grillujemy do zrumienienia, na patelni najlepiej grillowej z odrobiną oleju. 7. Wszystkie elementy dania wykładamy na talerz. Gotowe, smacznego ;-)