OŚMIORNICA/QUINOA/AWOKADO
4 porcje
90 min
Trudne
Składniki
OŚMIORNICA/QUINOA/AWOKADO
OŚMIORNICA/QUINOA/AWOKADO
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Gotujemy litr wina i litr bulionu warzywnego razem z liściem laurowym, zielem angielskim i kardamonem. Ośmiornicę należy oczyścić i trzykrotnie uderzyć np. rondelkiem (dzięki temu mięso będzie mniej gumowate). Ośmiornicę wkładamy do wrzątku na 2-3 sekundy również trzykrotnie, aby macki ładnie się podwinęły, po czym wkładamy i gotujemy przez godzinę.
Kaszę zagotowujemy z bulionem i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę majonezu. Awokado mielimy w blenderze z limonką i odrobiną soli oraz ewentualnie wody (jeśli będzie zbyt gęste) na puree.
Ugotowaną ośmiornicę wyciągamy i ucinamy jej macki wedle uznania np. po 4 cm kawałki, które następnie obtaczamy w wędzonej papryce cukrze i odrobinie soli po czym grillujemy do zrumienienia, na patelni najlepiej grillowej z odrobiną oleju. Wszystkie elementy dania wykładamy na talerz.
Komentarze