Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pavlova beza ze śmietaną i malinami

Pavlova beza ze śmietaną i malinami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na bezę z malinami i śmietaną.

Składniki

białka
175 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
krople zapachu waniliowego do pieczenia
1 łyżeczka mąki kartoflanej
250 ml śmietany
300 g malin

Opis wykonania

Białko ubić na sztywno. Małymi porcjami dodać cukier, cukier waniliowy oraz aromat waniliowy, stale mieszając. W trakcie ucierania szybko dodać mąkę kartoflaną. Blachę uniwersalną wyłożyć papierem do pieczenia. Na środku blachy uniwersalnej zrobić z masy kupkę z wgłębieniem o średnicy 20 cm i natychmiast piec jak podano. Ostudzić bezy. Krótko przed podaniem ubić śmietanę na sztywno i przełożyć ją do "miseczki bezowej". Przyozdobić malinami.

 

Sposób nastawiania:

Grzanie górne/dolne 80-100⁰C, 100-120 minut.

Porada Szefa

Jak ubić pianę z białek, żeby nie opadła?

Podczas ubijania piany z białek warto dodać do niej kilka kropel soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. W ten sposób zapobiegniesz jej opadnięciu.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Lalaxo
Królowa beza! ;)
Rene
Ta Pavlova z malinami to wspaniałe połączenie! Lekka, chrupiąca beza w połączeniu z delikatną śmietaną i soczystymi malinami to idealny deser na każdą okazję. Po prostu pyszna!
Natka91
Nie jest to prosty przepis. Zdecydowanie ulubiony deser całej naszej rodziny.
ewaregina
Na samo ubicie bezy poświęciłam poand 10 min ale było warto. To połączenie smaków jest najlepsze