Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pełnoziarnista Chałka z kruszonką z dodatkami

Pełnoziarnista Chałka z kruszonką z dodatkami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Świeża,Chrupiąca,Pełnoziarnista Chałka z Kruszonką Domowej Roboty z dodatkiem Sałatki owocowej to rodzaj zdrowego cheat meal :)

Składniki

450 g mąka Pełnoziarnista
2 szt. jaja L
7 łyżeczka cukier brozowy
2 łyżka oliwa z oliwek
0,5 łyżka sól himalajska
1 szt. żółtko
15 g drożdże świeże
60 g mąka pszenna
30 g masło
100 ml mleko migdałowe ciepłe

Opis wykonania

Zaczyn: 15 g drożdży,2 łyżki mąki pszennej,100 ml ciepłego mleka,1 łyżeczka ksylitolu mieszam w misce,przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce. Po upływie 30 min. do miski z zaczynem dodaję mąkę pełnoziarnistą,2 jaja,3 łyżeczki ksylitolu,2 łyżki oliwy z oliwek,łyżeczkę soli himalajskiej. Zagniatam. Odstawiam na kolejną godzinę pod przykryciem. Kruszonka: 60 g mąki pszennej,30 g masła oraz 3 łyżki ksylitolu mieszam w misce do powstania masy którą można rozetrzeć na grudki w palcach. Po upływie godz, Ciasto kładę na omączony blat,delikatnie wyrabiam,dzielę na 3 równe części z których Tworzę równe wałeczki. Przeplatam je jak warkocz. Przekładam na blachę wyłożoną papierem i odstawiam na kolejne 30 min. Piekarnik nastawiam na grzanie góra dół 180 stopni. Po upływie 30 min. Warkocz smaruję rozkłóconym żółtkiem oraz posypuję kruszonką. Wstawiam do piekarnika na ok. 50 min do zarumienia się chałki.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Przepis bardzo prosty, przetestowany 2 raz i wyszło tak samo super! Polecam