Pełnoziarnista Chałka z kruszonką z dodatkami
4 porcje
180 min
Średnie
Świeża,Chrupiąca,Pełnoziarnista Chałka z Kruszonką Domowej Roboty z dodatkiem Sałatki owocowej to rodzaj zdrowego cheat meal :)
Składniki
450 g mąka Pełnoziarnista
2 szt. jaja L
7 łyżeczka cukier brozowy
2 łyżka oliwa z oliwek
0,5 łyżka sól himalajska
1 szt. żółtko
15 g drożdże świeże
60 g mąka pszenna
30 g masło
100 ml mleko migdałowe ciepłe
Pełnoziarnista Chałka z kruszonką z dodatkami
Pełnoziarnista Chałka z kruszonką z dodatkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zaczyn: 15 g drożdży,2 łyżki mąki pszennej,100 ml ciepłego mleka,1 łyżeczka ksylitolu mieszam w misce,przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce. Po upływie 30 min. do miski z zaczynem dodaję mąkę pełnoziarnistą,2 jaja,3 łyżeczki ksylitolu,2 łyżki oliwy z oliwek,łyżeczkę soli himalajskiej. Zagniatam. Odstawiam na kolejną godzinę pod przykryciem. Kruszonka: 60 g mąki pszennej,30 g masła oraz 3 łyżki ksylitolu mieszam w misce do powstania masy którą można rozetrzeć na grudki w palcach. Po upływie godz, Ciasto kładę na omączony blat,delikatnie wyrabiam,dzielę na 3 równe części z których Tworzę równe wałeczki. Przeplatam je jak warkocz. Przekładam na blachę wyłożoną papierem i odstawiam na kolejne 30 min. Piekarnik nastawiam na grzanie góra dół 180 stopni. Po upływie 30 min. Warkocz smaruję rozkłóconym żółtkiem oraz posypuję kruszonką. Wstawiam do piekarnika na ok. 50 min do zarumienia się chałki.
Komentarze