


Ciasto typu neapolitańskiego zawiera znikome ilości drożdży i jest lekkostrawne, za sprawą kontrolowanej temperatury wzrastania ciasta poniżej 17st!
Drożdże rozkruszamy do miski. Do drożdży dodajemy wodę (w pokojowej temperaturze), oliwę, sól i cukier - mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę - mieszamy tak aby wszystkie składniki się połączyły. Wyrabiamy przez min 10 minut Tak wyrobione ciasto wstawiamy na noc do lodówki (ciasto podwoi swoją objętość) Na drugi dzień ciasto wyjmujemy na 30 minut przed planowanym posiłkiem Przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na dwie równe części . Kulę ciasta rozgniatamy rękoma i wykonując półkoliste ruchy rozciągamy powiększając średnicę. Czynimy aż do uzyskania pożądanej wielkości krążka, aczkolwiek nie dopuszczamy do powstania dziur! Nie używamy wałka. Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - nakładamy sos (zmiksowane pomidory w puszce z przyprawami) i ulubione składniki. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury - pieczemy przez jakieś 10-15 minut (w zależności od piekarnika). To samo powtarzamy z drugą kulą ciasta.