Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pełnoziarnista pizza typu neapolitańskiego

Pełnoziarnista pizza typu neapolitańskiego
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasto typu neapolitańskiego zawiera znikome ilości drożdży i jest lekkostrawne, za sprawą kontrolowanej temperatury wzrastania ciasta poniżej 17st!

Składniki

330 g Mąka pszenna graham (typ 1850)
200 ml Woda
1 łyżka Oliwa z oliwek
10 g Drożdże (świeże)
1/3 łyżeczka Sól
3/4 łyżeczka cukier
250 ml Pomidory pelati w puszce
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylia, oregano 
Ulubione składniki na pizze

Opis wykonania

Drożdże rozkruszamy do miski. Do drożdży dodajemy wodę (w pokojowej temperaturze), oliwę, sól i cukier - mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę - mieszamy tak aby wszystkie składniki się połączyły. Wyrabiamy przez min 10 minut Tak wyrobione ciasto wstawiamy na noc do lodówki (ciasto podwoi swoją objętość) Na drugi dzień ciasto wyjmujemy na 30 minut przed planowanym posiłkiem Przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na dwie równe części . Kulę ciasta rozgniatamy rękoma i wykonując półkoliste ruchy rozciągamy powiększając średnicę. Czynimy aż do uzyskania pożądanej wielkości krążka, aczkolwiek nie dopuszczamy do powstania dziur! Nie używamy wałka. Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - nakładamy sos (zmiksowane pomidory w puszce z przyprawami) i ulubione składniki. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury - pieczemy przez jakieś 10-15 minut (w zależności od piekarnika). To samo powtarzamy z drugą kulą ciasta.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Koniecznie trzeba nagrzać piekarnik na maksa i wychodzi rewelacyjna!
Ewusia1222
Pyszna pizza wychodzi
Iwona Majewska
super przepis ,dodałam tuńczyka bo uwielbiam ale ciasto mega
Aleksandra J
Fajna pizza ☺️