Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pene kokosowo-pomidorowe z imbirem, czosnkiem i prażonymi orzechami brazylijskimi oraz słonecznikiem

Opis wykonania

Jest to ciekawe połączenie pomidorów z mleczkiem kokosowym, niezwykle aromatycznymi przyprawami i doprawione prażonym słonecznikiem oraz orzechami.

Zaczynamy od sparzenia pomidorów gorącą wodą aby pozbawić ich skórki, gdy to zrobimy kroimy je w drobną kostkę. Później rozgrzewamy patelnię i prażymy słonecznik wraz z posiekanymi orzechami brazylijskimi. Studzimy i używamy blendera lub thermomixa aby to rozdrobnić na grubą mączkę. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni, a niej ląduje drobniutko posiekany imbir, plasterki czosnku i posiekana papryczka chilli. Podsmażamy do momentu aż czosnek stanie się złocisty. Po tym dodajemy przyprawy cząber, tymianek i kozieradkę, przygotowane wcześniej pomidory wraz z koncentratem pomidorowym. Dusimy pod przykryciem do momentu zmięknięcia pomidorów, aż utworzy się jednolity sos. Kolejnym krokiem będzie dodanie mleczka kokosowego oraz mączki z orzechów i słonecznika. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem z kolendrą, solą i wrzucamy do sosu ugotowany makaron. Mieszamy, nakładamy na talerz, polewamy odrobiną oliwy i posypujemy tarkowanym serem. Smacznego :)

Bosch do kuchni