Pene kokosowo-pomidorowe z imbirem, czosnkiem i prażonymi orzechami brazylijskimi oraz słonecznikiem
4 porcje
40 min
Średnie
Jest to ciekawe połączenie pomidorów z mleczkiem kokosowym, niezwykle aromatycznymi przyprawami i doprawione prażonym słonecznikiem oraz orzechami.
Składniki
400 g Makaron razowy pene
100 ml Mleczko kokosowe
5 szt. Pomidory
30 g Orzechy brazylijskie
30 g Pestki słonecznika
6 szt. Ząbki czosnku
1 łyżka Świeży imbir
1 szt. Chilli bez nasion
0,5 szt. Sok z limonki
1-2 łyżka Koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka Cząber
1 łyżeczka Tymianek
1 łyżeczka Kozieradka
3 szczypta Pieprz kolorowy(grubo mielony)
1 szczypta Kolendra ziarna
3 szczypta Sól himalajska
3-4 łyżka Oliwa
1-2 łyżka Ser Dziugas
Pene kokosowo-pomidorowe z imbirem, czosnkiem i prażonymi orzechami brazylijskimi oraz słonecznikiem
Pene kokosowo-pomidorowe z imbirem, czosnkiem i prażonymi orzechami brazylijskimi oraz słonecznikiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zaczynamy od sparzenia pomidorów gorącą wodą aby pozbawić ich skórki, gdy to zrobimy kroimy je w drobną kostkę. Później rozgrzewamy patelnię i prażymy słonecznik wraz z posiekanymi orzechami brazylijskimi. Studzimy i używamy blendera lub thermomixa aby to rozdrobnić na grubą mączkę. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni, a niej ląduje drobniutko posiekany imbir, plasterki czosnku i posiekana papryczka chilli. Podsmażamy do momentu aż czosnek stanie się złocisty. Po tym dodajemy przyprawy cząber, tymianek i kozieradkę, przygotowane wcześniej pomidory wraz z koncentratem pomidorowym. Dusimy pod przykryciem do momentu zmięknięcia pomidorów, aż utworzy się jednolity sos. Kolejnym krokiem będzie dodanie mleczka kokosowego oraz mączki z orzechów i słonecznika. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem z kolendrą, solą i wrzucamy do sosu ugotowany makaron. Mieszamy, nakładamy na talerz, polewamy odrobiną oliwy i posypujemy tarkowanym serem. Smacznego :)
Komentarze