Pieczony Łosoś z Pomidorowym Chutney'em !!!
4 porcje
40 min
Średnie
Pieczony łosoś z pomidorowym chutney'em oraz kiełkami rzodkiewki i prażonymi pestkami dyni
Składniki
600 g Łosoś
1 kg Pomidory
1 szt. Cebula
3 szt. Czosnek (ząbki)
6 łyżka Miód/Cukier
150 ml Ocet Winny
1,5 łyżeczka Garam Masala
1 łyżeczka Sól morka
1 szczypta Pieprz czarny
25 g Kiełki np. rzokiewki
2 garść Pestki dyni
2 łyżka Oliwa
6 szt. Cytryna (plastry)
2 szczypta Tymianek
Pieczony Łosoś z Pomidorowym Chutney'em !!!
Pieczony Łosoś z Pomidorowym Chutney'em !!!
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy dość grubo.
2. Cebulę kroimy drobno, tak samo jak czosnek i przesmażamy na oliwie.
3. Dodajemy pokrojone pomidory i przesmażamy przez 5 minut.
4. Następnie dodajemy pół łyżeczki soli, pieprz, garam masalę, ocet winny i miód.
5. Całość gotujemy około 25 minut.
6. Łososia kroimy na mniej więcej 75 gramowe porcje. Układamy na foli aluminiowej. Każdy kawałek obsypujemy rozmarynem oraz układamy na nim plaster cytryny. Całość zawijamy w foli aluminiowej. Łososia pieczemy w 180 stopniach C przez około 20 minut.
7. Pestki dyni krótko prażymy na suchej patelni.
8. Łososia wykładamy na pomidorowym chutney'u i okraszamy go solą, pestkami dyni i kiełkami.
GOTOWE! :)
Komentarze