Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pieczony Łosoś z Pomidorowym Chutney'em !!!

Pieczony Łosoś z Pomidorowym Chutney'em !!!
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pieczony łosoś z pomidorowym chutney'em oraz kiełkami rzodkiewki i prażonymi pestkami dyni

Składniki

600 g Łosoś
1 kg Pomidory
1 szt. Cebula
3 szt. Czosnek (ząbki)
6 łyżka Miód/Cukier
150 ml Ocet Winny
1,5 łyżeczka Garam Masala
1 łyżeczka Sól morka
1 szczypta Pieprz czarny
25 g Kiełki np. rzokiewki
2 garść Pestki dyni
2 łyżka Oliwa
6 szt. Cytryna (plastry)
2 szczypta Tymianek

Opis wykonania

1. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy dość grubo. 2. Cebulę kroimy drobno, tak samo jak czosnek i przesmażamy na oliwie. 3. Dodajemy pokrojone pomidory i przesmażamy przez 5 minut. 4. Następnie dodajemy pół łyżeczki soli, pieprz, garam masalę, ocet winny i miód. 5. Całość gotujemy około 25 minut. 6. Łososia kroimy na mniej więcej 75 gramowe porcje. Układamy na foli aluminiowej. Każdy kawałek obsypujemy rozmarynem oraz układamy na nim plaster cytryny. Całość zawijamy w foli aluminiowej. Łososia pieczemy w 180 stopniach C przez około 20 minut. 7. Pestki dyni krótko prażymy na suchej patelni. 8. Łososia wykładamy na pomidorowym chutney'u i okraszamy go solą, pestkami dyni i kiełkami. GOTOWE! :)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych