Pieczony naleśnik kasztanowo-kokosowy z owocami
2 porcje
30 min
Łatwe
Pieczony naleśnik bez glutenu i bez laktozy z kwaśnymi duszonymi owocami, płatkami kokosa, pachnotką i pudrem z liofilizownej żurawiny
Składniki
2 szt. jajko
2/3 szklanka mleko kokosowe
1/3 szklanka mąka kasztanowa
1/3 szklanka mąka kokosowa
1 łyżka mąka z tapioki
1 łyżka mielony cynamon cejloński
1 szklanka mieszanka mrożonych owoców (wiśnie, truskawki, maliny, porzeczki))
2 łyżka płatki kokosa
4 szt. liście pachnotki
1 łyżka puder z liofilizowanej żurawiny
1 szczypta sól
2 łyżeczka erytrol
Pieczony naleśnik kasztanowo-kokosowy z owocami
Pieczony naleśnik kasztanowo-kokosowy z owocami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę przesiewamy i razem z mlekiem, jajkami, szczyptą soli i erytrolem mieszamy, lub miksujemy, aż uzyskamy ciasto naleśnikowe. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, na rozgrzaną formę (lub najlepiej żeliwną patelnię) wylewamy ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut. W tym czasie przygotowujemy owoce, dusimy je w rondelku, aż puszcza sok i trochę odparują, następnie wykładamy je na gotowy naleśnik. Posypujemy płatkami kokosowymi, liśćmi pachnotki i przez sitko oprószamy pudrem z liofilizowanej żurawiny. Smacznego :)
Komentarze