Piernik świąteczny
6 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Piernik świąteczny
Piernik świąteczny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Masło rozpuść z cukrem, wodą i miodem cały czas mieszając. Odstaw do ostygnięcia.
Do wystudzonego masła z miodem i cukrem dodaj dwa całe jajka i wymieszaj.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, następnie połącz z solą, zielem angielskim i gotową przyprawą do piernika.
Ciągle mieszając, dodawaj porcjami mąkę do rozpuszczonego masła. Wszystko dokładnie ze sobą połącz.
Do wysmarowanej tłuszczem i lekko posypanej mąką formy (możesz użyć także papieru do pieczenia), wyłóż gotową masę piernikową. Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45-50 minut.
Piernik świąteczny najlepiej pokryć polewą dopiero przed podaniem (zamiast polewy można posypać cukrem pudrem). Jak zrobić polewę do świątecznego piernika?
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę oraz masło i dodaj 4 łyżki mleka. Wymieszaj wszystkie składniki i polej ciasto.
Komentarze