Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Świąteczny piernik według sprawdzonego i prostego przepisu udaje się zawsze. To tradycyjne ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu, a jego cudowny zapach potrafi wypełnić cały dom. Zobacz przepis na pyszny i wilgotny piernik świąteczny z polewą czekoladową.

Składniki

500g mąki pszennej
2 jajka
250 g miodu
1 szklanka cukru brązowego
100 g masła
1 łyżka proszku do pieczenia
Łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
1 łyżka stołowa przyprawy do piernika
¼ łyżeczki soli
3 łyżki wody
Składniki na polewę czekoladową:
100 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
1,5 łyżki masła
4 łyżki mleka

Opis wykonania

Masło rozpuść z cukrem, wodą i miodem cały czas mieszając. Odstaw do ostygnięcia.

Do wystudzonego masła z miodem i cukrem dodaj dwa całe jajka i wymieszaj.

Porada

Wszystkie składniki do wykonania piernika świątecznego powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego warto przygotować je odpowiednio wcześniej. Piernik smakuje najlepiej po kilku dniach, dobrze mieć to na uwadze, przygotowując ciasto na święta.



Bosh Logo
Bosh

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, następnie połącz z solą, zielem angielskim i gotową przyprawą do piernika.

Ciągle mieszając, dodawaj porcjami mąkę do rozpuszczonego masła. Wszystko dokładnie ze sobą połącz.

Do wysmarowanej tłuszczem i lekko posypanej mąką formy (możesz użyć także papieru do pieczenia), wyłóż gotową masę piernikową. Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45-50 minut.

Piernik świąteczny najlepiej pokryć polewą dopiero przed podaniem (zamiast polewy można posypać cukrem pudrem). Jak zrobić polewę do świątecznego piernika?

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę oraz masło i dodaj 4 łyżki mleka. Wymieszaj wszystkie składniki i polej ciasto.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Uwielbiam ten korzenny smak.
Ewusia1222
Dodatkowo posypuję go migdałami. Polecam
Lalaxo
Nic tutaj nie trzeba dodawać. Poezja
kzuzanna34
Z nadzieniem i polewą
Lalaxo
mniam mniam mniam mniam!
Maria Izabela
Dobry, aromatyczny
Aleksandra J
Przełożyłam masą grysikową 😊