


Świąteczny piernik według sprawdzonego i prostego przepisu udaje się zawsze. To tradycyjne ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu, a jego cudowny zapach potrafi wypełnić cały dom. Zobacz przepis na pyszny i wilgotny piernik świąteczny z polewą czekoladową.
Masło rozpuść z cukrem, wodą i miodem cały czas mieszając. Odstaw do ostygnięcia.
Do wystudzonego masła z miodem i cukrem dodaj dwa całe jajka i wymieszaj.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, następnie połącz z solą, zielem angielskim i gotową przyprawą do piernika.
Ciągle mieszając, dodawaj porcjami mąkę do rozpuszczonego masła. Wszystko dokładnie ze sobą połącz.
Do wysmarowanej tłuszczem i lekko posypanej mąką formy (możesz użyć także papieru do pieczenia), wyłóż gotową masę piernikową. Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45-50 minut.
Piernik świąteczny najlepiej pokryć polewą dopiero przed podaniem (zamiast polewy można posypać cukrem pudrem). Jak zrobić polewę do świątecznego piernika?
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę oraz masło i dodaj 4 łyżki mleka. Wymieszaj wszystkie składniki i polej ciasto.