Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Ciasto piernikowe z dodatkiem aromatycznych przypraw to najlepszy świąteczny specjał. Upieczenie piernika nie musi zajmować kilka godzin. Obalam ten mit. Piernik może być szybki i prosty w przygotowaniu.

Składniki

200 g mąki pszennej
120 g gorzkiej czekolady
100 g suszonych śliwek
120 g masła
120 g miodu
80 g cukru
150 ml mleka
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu w proszku
masło i bułka tarta do obsypania formy

Opis wykonania

1

Suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon i imbir w proszku wymieszaj starannie w dużej misce.

2

Do rondelka wrzuć masło, czekoladę, cukier i miód, a następnie całość podgrzewaj aż do roztopienia i połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę.

Następnie do garnka z masą wlej mleko. Odstaw z płyty grzewczej do przestudzenia.

Dodaj jajka i całość starannie wymieszaj.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.



Bosh Logo
Bosh
3

Do masy dodaj posiekane suszone śliwki i niewielkimi porcjami dosypuj do masy mieszankę z mąki i przypraw. Całość delikatnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.

Gotową masę wlej do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną bułki tartej.

4

Piernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni i piecz przez 60 minut.​

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Jadłam wiele pierników, jeszcze nigdy z dodatkiem czarnej czekolady... a warto :)
PaniG
Świetny smak, jesień na talerzu! Polecam jeszcze dodać skórkę z pomarańczy.
Ewusia1222
Pyszny piernik :)