


Ciasto piernikowe z dodatkiem aromatycznych przypraw to najlepszy świąteczny specjał. Upieczenie piernika nie musi zajmować kilka godzin. Obalam ten mit. Piernik może być szybki i prosty w przygotowaniu.
Suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon i imbir w proszku wymieszaj starannie w dużej misce.
Do rondelka wrzuć masło, czekoladę, cukier i miód, a następnie całość podgrzewaj aż do roztopienia i połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę.
Następnie do garnka z masą wlej mleko. Odstaw z płyty grzewczej do przestudzenia.
Dodaj jajka i całość starannie wymieszaj.
Do masy dodaj posiekane suszone śliwki i niewielkimi porcjami dosypuj do masy mieszankę z mąki i przypraw. Całość delikatnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Gotową masę wlej do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną bułki tartej.
Piernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni i piecz przez 60 minut.