Piernik z suszonymi śliwkami
![Piernik z suszonymi śliwkami](https://akademiasmaku.pl/storage/7726/conversions/piernik-z-suszonymi-sliwkami-4901-single.webp)
8 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Piernik z suszonymi śliwkami
Piernik z suszonymi śliwkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9582/conversions/OhOTeYZ8MPXXZD-thumb.webp)
Suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon i imbir w proszku wymieszaj starannie w dużej misce.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9583/conversions/83B8JJs7qe46aZ-thumb.webp)
Do rondelka wrzuć masło, czekoladę, cukier i miód, a następnie całość podgrzewaj aż do roztopienia i połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę.
Następnie do garnka z masą wlej mleko. Odstaw z płyty grzewczej do przestudzenia.
Dodaj jajka i całość starannie wymieszaj.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9584/conversions/4ZG4Zoc1U52QiN-thumb.webp)
Do masy dodaj posiekane suszone śliwki i niewielkimi porcjami dosypuj do masy mieszankę z mąki i przypraw. Całość delikatnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Gotową masę wlej do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną bułki tartej.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9585/conversions/FuPnkaUp46JZRN-thumb.webp)
Piernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni i piecz przez 60 minut.
Komentarze