Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tradycyjny świąteczny karp w mniej tradycyjnej, słodkiej odsłonie

Składniki

karp
100 g rodzynki
100 g żurawina suszona
3/4 szklanka wiśniówka
200 g koncentrat pomidorowy
3 łyżka olej do smażenia ryby
sól
pieprz

Opis wykonania

Karpia należy sprawić, oczyścić, podzielić na płaty, umyć. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni. Rodzynki i żurawinę namaczamy w wiśniówce. Cebulkę siekamy, podsmażamy na patelni, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz rodzynki i żurawinę, wlewamy też odrobinę alkoholu, sos podgrzewamy, aż płyn odparuje. Karpia przekładamy do naczynia żaroodpornego, kładziemy na wierzch sos pomidorowo - rodzynkowo - żurawinowy. Wstawiamy danie na 15 min. do piekarnika. Rybę podajemy z ulubioną sałatką. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych