Pijany karp
2 porcje
40 min
Średnie
Tradycyjny świąteczny karp w mniej tradycyjnej, słodkiej odsłonie
Składniki
karp
100 g rodzynki
100 g żurawina suszona
3/4 szklanka wiśniówka
200 g koncentrat pomidorowy
3 łyżka olej do smażenia ryby
sól
pieprz
Pijany karp
Pijany karp
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Karpia należy sprawić, oczyścić, podzielić na płaty, umyć. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni. Rodzynki i żurawinę namaczamy w wiśniówce. Cebulkę siekamy, podsmażamy na patelni, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz rodzynki i żurawinę, wlewamy też odrobinę alkoholu, sos podgrzewamy, aż płyn odparuje. Karpia przekładamy do naczynia żaroodpornego, kładziemy na wierzch sos pomidorowo - rodzynkowo - żurawinowy. Wstawiamy danie na 15 min. do piekarnika. Rybę podajemy z ulubioną sałatką. Smacznego!
Komentarze