Karp
Karp na polskich stołach gości najczęściej… raz do roku – podczas wigilijnej wieczerzy. To stanowczo za rzadko, a to dlatego, że jego regularne jedzenie poprawia pamięć, pracę serca i...
Czytaj więcej
Karp na polskich stołach gości najczęściej… raz do roku – podczas wigilijnej wieczerzy. To stanowczo za rzadko, a to dlatego, że jego regularne jedzenie poprawia pamięć, pracę serca i wpływa na zwiększenie odporności organizmu. Ponadto, karp bogaty jest w łatwo przyswajalne białko, a także wapń, fosfor i żelazo. Jego wartość kaloryczna zależy od tego, w jaki sposób zostanie przyrządzony. Najczęściej serwowany jest:
-
w postaci smażonej,
-
w galarecie,
-
po żydowsku.
Jednym z najstarszych przepisów, liczącym blisko 600 lat, jest karp na szaro nazywany też karpiem po polsku. Przyrządza się go z rodzynkami w słodkim sosie piernikowym. W Akademii Smaku mamy także inne przepisy na wyśmienitego karpia wigilijnego, a także niezawodne patenty na to, jak usmażyć karpia, by był chrupiący i soczysty.
Karp nie tylko od święta
Karp to jedna z najstarszych hodowlanych ryb, jadali ją już rzymscy cesarze. Do Polski karp trafił w średniowieczu najprawdopodobniej sprowadzony z hodowli cystersów czeskich lub morawskich. Ale zawrotną karierę zrobił karp dopiero w XIX wieku, po wojnie awansował na jedno z głównych dań wigilijnych na polskich stołach ze względu na łatwość hodowli i przystępną cenę.
Choć dziś najłatwiej kupić karpia w okresie poprzedzającym święta Bożego Narodzenia, warto jadać go nie tylko w wigilię.
W Akademii Smaku znajdziesz przepisy na:
-
pierogi z karpia,
-
karpia zapiekanego z warzywami,
-
„pijanego” karpia.
Dowiesz się również:
Przyprawy do karpia
W sklepach dostępne są specjalne kompozycje przypraw do ryb, które pasują także do karpia. Najczęściej przygotowuje się go z solą, pieprzem, skropionego cytryną. Doskonale smakuje z białym winem i chrzanem, w przepisach na słodko do karpia dodaje się migdały, rodzynki , żurawinę, goździki.