Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Karp

Karp

Karp na polskich stołach gości najczęściej… raz do roku – podczas wigilijnej wieczerzy. To stanowczo za rzadko, a to dlatego, że jego regularne jedzenie poprawia pamięć, pracę serca i...

Czytaj więcej
Karp
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Karp na polskich stołach gości najczęściej… raz do roku – podczas wigilijnej wieczerzy. To stanowczo za rzadko, a to dlatego, że jego regularne jedzenie poprawia pamięć, pracę serca i wpływa na zwiększenie odporności organizmu. Ponadto, karp bogaty jest w łatwo przyswajalne białko, a także wapń, fosfor i żelazo. Jego wartość kaloryczna zależy od tego, w jaki sposób zostanie przyrządzony. Najczęściej serwowany jest:

 

  • w postaci smażonej,

  • w galarecie,

  • po żydowsku. 

 

Jednym z najstarszych przepisów, liczącym blisko 600 lat, jest karp na szaro nazywany też karpiem po polsku. Przyrządza się go z rodzynkami w słodkim sosie piernikowym. W Akademii Smaku mamy także inne przepisy na wyśmienitego karpia wigilijnego, a także niezawodne patenty na to, jak usmażyć karpia, by był chrupiący i soczysty.

 

Karp nie tylko od święta

 

Karp to jedna z najstarszych hodowlanych ryb, jadali ją już rzymscy cesarze. Do Polski karp trafił w średniowieczu najprawdopodobniej sprowadzony z hodowli cystersów czeskich lub morawskich. Ale zawrotną karierę zrobił karp dopiero w XIX wieku, po wojnie awansował na jedno z głównych dań wigilijnych na polskich stołach ze względu na łatwość hodowli i przystępną cenę.

Choć dziś najłatwiej kupić karpia w okresie poprzedzającym święta Bożego Narodzenia, warto jadać go nie tylko w wigilię. 

 

W Akademii Smaku znajdziesz przepisy na: 

 

  • pierogi z karpia, 

  • karpia zapiekanego z warzywami, 

  • pijanego” karpia. 

 

Dowiesz się również: 

 

 

Przyprawy do karpia

 

W sklepach dostępne są specjalne kompozycje przypraw do ryb, które pasują także do karpia. Najczęściej przygotowuje się go z solą, pieprzem, skropionego cytryną. Doskonale smakuje z białym winem i chrzanem, w przepisach na słodko do karpia dodaje się migdały, rodzynki , żurawinę, goździki.