Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wieniec bezowy z owocami utęsknionego lata i mascarpone

Wieniec bezowy z owocami utęsknionego lata i mascarpone
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tort bezowy zamienił się tym razem w wieniec:) Klasyk jak się okazuje wcale nie taki trudny. Przekonajcie się sami!

Składniki

białka
440 g cukier
2 łyżeczka mąka ziemniaczana
1 łyżka biały ocet winny
2 szt. serek mascarpone
1 szklanka maliny,jeżyny, porzeczki, truskawki itp

Opis wykonania

Piekarnik rozgrzać do 120 stopni C. Przygotować blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy talerza obiadowego. Do misy miksera wlać białka i ubijać aż do powstania sztywnej piany. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując po każdej dodanej porcji cukru. Po ostatniej porcji cukru ubijać jeszcze przez 2 minuty. Piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc możemy to robić długo. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać przez dwie minuty. Gotową pianę wyłożyć na odrysowany wcześniej okręg, pamiętając aby środek pozostawić pusty. Można uformować fantazyjne wzory :) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C na 30 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i suszyć jeszcze okolo 2 i pół godz. Bezę pozostawić do delikatnego przestygnięcia (można przygotować dzień wcześniej ). Gotowym serkiem mascarpone (opcjonalnie bitą śmietaną) posmarować bezę a następnie poukładać owoce ( najlepiej świeże). Poza sezonem można wykorzystać karmelizowane jabłka, gruszki a nawet ananasy z puszki czy brzoskwinie. Świetnie sprawdzą sie także wiśnie.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Najlepszy tort urodzinowy!
Rene
Wieniec bezowy - jeden z ulubionych deserów.
Lalaxo
Wianuszki gotowe czas na nadziewanie!