Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pikantny sos z papryki, sardynek, szalotki i posiekanej pietruszki.

Składniki

czerwone papryki
ostre, długie czerwone papryki
filety z sardynek
ząbki czosnku
5 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka octu balsamicznego
cebule szalotki
1 łyżeczka świeżo posiekanej pietruszki
- szczypta mielonego chili lub pieprzu cayenne

Opis wykonania

Umyj oba rodzaje papryki i przedziel na pół. Usuń ogonki i nasiona. Umytą paprykę piecz w piekarniku w 200ºC z włączonym górnym grzaniem, do momentu, aż skórka zacznie się marszczyć i czernieć. Wystudzone papryki obierz ze skórki i umieść w misce. Drobno posiekaj szalotkę i filety sardynek. Na patelni rozgrzej oliwę. Zgnieć czosnek bezpośrednio na patelnię, następnie dodaj szalotkę i filety z sardynek, podsmaż wszystko przez około 2 minuty i dodaj do papryki w misce. Całość posyp pietruszką. Zmiksowuj wszystko na gładką masę blenderem. Na koniec wystarczy doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek. W razie potrzeby dla ostrzejszego smaku użyj mielonego chili.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych