Pikantna salsa
4 porcje
Średnie
Pikantny sos z papryki, sardynek, szalotki i posiekanej pietruszki.
Składniki
czerwone papryki
ostre, długie czerwone papryki
filety z sardynek
ząbki czosnku
5 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka octu balsamicznego
cebule szalotki
1 łyżeczka świeżo posiekanej pietruszki
- szczypta mielonego chili lub pieprzu cayenne
Pikantna salsa
Pikantna salsa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Umyj oba rodzaje papryki i przedziel na pół. Usuń ogonki i nasiona. Umytą paprykę piecz w piekarniku w 200ºC z włączonym górnym grzaniem, do momentu, aż skórka zacznie się marszczyć i czernieć. Wystudzone papryki obierz ze skórki i umieść w misce.
Drobno posiekaj szalotkę i filety sardynek. Na patelni rozgrzej oliwę. Zgnieć czosnek bezpośrednio na patelnię, następnie dodaj szalotkę i filety z sardynek, podsmaż wszystko przez około 2 minuty i dodaj do papryki w misce. Całość posyp pietruszką.
Zmiksowuj wszystko na gładką masę blenderem. Na koniec wystarczy doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek. W razie potrzeby dla ostrzejszego smaku użyj mielonego chili.
Komentarze