Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pikantna salsa

Opis wykonania

Pikantny sos z papryki, sardynek, szalotki i posiekanej pietruszki.

Umyj oba rodzaje papryki i przedziel na pół. Usuń ogonki i nasiona. Umytą paprykę piecz w piekarniku w 200ºC z włączonym górnym grzaniem, do momentu, aż skórka zacznie się marszczyć i czernieć. Wystudzone papryki obierz ze skórki i umieść w misce.
Drobno posiekaj szalotkę i filety sardynek. Na patelni rozgrzej oliwę. Zgnieć czosnek bezpośrednio na patelnię, następnie dodaj szalotkę i filety z sardynek, podsmaż wszystko przez około 2 minuty i dodaj do papryki w misce. Całość posyp pietruszką.
Zmiksowuj wszystko na gładką masę blenderem. Na koniec wystarczy doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek. W razie potrzeby dla ostrzejszego smaku użyj mielonego chili.