Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Przekąski na Halloween: Żelki a’la candy corn

Przekąski na Halloween: Żelki a’la candy corn
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
W Stanach biały, żółty i pomarańczowy to barwy nieodłącznie kojarzone z Halloween.

Składniki

2 szklanki mleka
1 pomarańcza na sok
2 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
8 łyżek miodu
2 łyżki żelatyny

Opis wykonania

Na tę okazję idealnie sprawdzą się trójkolorowe żelki!

Opis przygotowania:

  1. Pomarańczę oraz cytryny sparz wrzatkiem, a następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Oddzielnie z cytryny i oddzielnie z pomarańczy.
  2. W garnku podgrzej sok i skórkę z pomarańczy oraz ⅓ żelatyny. Gdy pojawią się bąbelki, mieszaj całość nieustannie i podgrzewaj na małym ogniu ok. 10 minut, aż zacznie gęstnieć.
  3. Następnie odcedź przez sitko w celu usunięcia miąższu oraz skórki. Do lekko przestudzonej, ale jeszcze ciepłej mieszanki dodaj 2,5 łyżki miodu oraz 2 łyżki soku z cytryny cały czas mieszając, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Całość odstaw do przestudzenia.
  4. Tak samo postępuj w przypadku soku i skórki z cytryn, pomijając dodatek soku z cytryny na końcu.
  5. Mleko podgrzej z pozostałą żelatyną. Gdy się rozpuści pogotuj jeszcze 5-10 minut cały czas mieszając. Następnie ściągnij z ognia i po chwili wymieszaj z pozostałym miodem.
  6. Gdy przygotowane galaretki zaczną tężeć, rozlej je do foremek. Najpierw zacznij od pomarańczowej następnie żółta, a na koniec mleczna. Pamiętaj aby między dolewaniem kolejnych warstw wsadzić foremkę do lodówki, by galaretka stężała, a warstwy się nie połączyły.

TIP

  • Żelatynę wykorzystaną w przepisie możesz zamienić na agar.
  • Do przygotowania żelek sprawdzą się foremki na czekoladki lub do lodu.
  • Przygotowanie warstw zacznij w takiej samej kolejności jak będą wylewane do foremek.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych