Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Przekąski na Halloween: Żelki a’la candy corn

Opis wykonania

W Stanach biały, żółty i pomarańczowy to barwy nieodłącznie kojarzone z Halloween.

Na tę okazję idealnie sprawdzą się trójkolorowe żelki!

Opis przygotowania:

  1. Pomarańczę oraz cytryny sparz wrzatkiem, a następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Oddzielnie z cytryny i oddzielnie z pomarańczy.
  2. W garnku podgrzej sok i skórkę z pomarańczy oraz ⅓ żelatyny. Gdy pojawią się bąbelki, mieszaj całość nieustannie i podgrzewaj na małym ogniu ok. 10 minut, aż zacznie gęstnieć.
  3. Następnie odcedź przez sitko w celu usunięcia miąższu oraz skórki. Do lekko przestudzonej, ale jeszcze ciepłej mieszanki dodaj 2,5 łyżki miodu oraz 2 łyżki soku z cytryny cały czas mieszając, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Całość odstaw do przestudzenia.
  4. Tak samo postępuj w przypadku soku i skórki z cytryn, pomijając dodatek soku z cytryny na końcu.
  5. Mleko podgrzej z pozostałą żelatyną. Gdy się rozpuści pogotuj jeszcze 5-10 minut cały czas mieszając. Następnie ściągnij z ognia i po chwili wymieszaj z pozostałym miodem.
  6. Gdy przygotowane galaretki zaczną tężeć, rozlej je do foremek. Najpierw zacznij od pomarańczowej następnie żółta, a na koniec mleczna. Pamiętaj aby między dolewaniem kolejnych warstw wsadzić foremkę do lodówki, by galaretka stężała, a warstwy się nie połączyły.

TIP

  • Żelatynę wykorzystaną w przepisie możesz zamienić na agar.
  • Do przygotowania żelek sprawdzą się foremki na czekoladki lub do lodu.
  • Przygotowanie warstw zacznij w takiej samej kolejności jak będą wylewane do foremek.

Bosch do kuchni