Przekąski na Halloween: Żelki a’la candy corn
4 porcje
60 min
Średnie
W Stanach biały, żółty i pomarańczowy to barwy nieodłącznie kojarzone z Halloween.
Składniki
2 szklanki mleka
1 pomarańcza na sok
2 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
8 łyżek miodu
2 łyżki żelatyny
Przekąski na Halloween: Żelki a’la candy corn
Przekąski na Halloween: Żelki a’la candy corn
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na tę okazję idealnie sprawdzą się trójkolorowe żelki!
Opis przygotowania:
- Pomarańczę oraz cytryny sparz wrzatkiem, a następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Oddzielnie z cytryny i oddzielnie z pomarańczy.
- W garnku podgrzej sok i skórkę z pomarańczy oraz ⅓ żelatyny. Gdy pojawią się bąbelki, mieszaj całość nieustannie i podgrzewaj na małym ogniu ok. 10 minut, aż zacznie gęstnieć.
- Następnie odcedź przez sitko w celu usunięcia miąższu oraz skórki. Do lekko przestudzonej, ale jeszcze ciepłej mieszanki dodaj 2,5 łyżki miodu oraz 2 łyżki soku z cytryny cały czas mieszając, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Całość odstaw do przestudzenia.
- Tak samo postępuj w przypadku soku i skórki z cytryn, pomijając dodatek soku z cytryny na końcu.
- Mleko podgrzej z pozostałą żelatyną. Gdy się rozpuści pogotuj jeszcze 5-10 minut cały czas mieszając. Następnie ściągnij z ognia i po chwili wymieszaj z pozostałym miodem.
- Gdy przygotowane galaretki zaczną tężeć, rozlej je do foremek. Najpierw zacznij od pomarańczowej następnie żółta, a na koniec mleczna. Pamiętaj aby między dolewaniem kolejnych warstw wsadzić foremkę do lodówki, by galaretka stężała, a warstwy się nie połączyły.
TIP
- Żelatynę wykorzystaną w przepisie możesz zamienić na agar.
- Do przygotowania żelek sprawdzą się foremki na czekoladki lub do lodu.
- Przygotowanie warstw zacznij w takiej samej kolejności jak będą wylewane do foremek.
Komentarze