Szakszuka z kiełbasą i papryką

4 porcje
Średnie
Składniki
Szakszuka z kiełbasą i papryką
Szakszuka z kiełbasą i papryką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szalotki oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbaskę razem z papryką pokrojoną w paski i smażymy ok. 5-7 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (bez skórki) oraz passatę i dusimy do momentu kiedy pomidory się rozpadną. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką (słodką i ostrą). Kiedy sos już będzie dosyć gęsty robimy w nim wgłębienia i wbijamy jajka. Przykrywamy i smażymy do momentu kiedy jajka się zetną (żółtka muszą pozostać płynne). Całość posypujemy posiekaną kolendrą. Szakszuka najlepiej smakuje z bagietką, jedzona prosto z patelni.
Komentarze