Szakszuka z kiełbasą i papryką
Opis wykonania
Szakszuka od chwili kiedy spróbowaliśmy ją po raz pierwszy, na stałe weszła w nasze śniadaniowe menu. Nie będziecie mogli się jej oprzeć! To szybkie danie idealne na śniadanie.
Szalotki oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbaskę razem z papryką pokrojoną w paski i smażymy ok. 5-7 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (bez skórki) oraz passatę i dusimy do momentu kiedy pomidory się rozpadną. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką (słodką i ostrą). Kiedy sos już będzie dosyć gęsty robimy w nim wgłębienia i wbijamy jajka. Przykrywamy i smażymy do momentu kiedy jajka się zetną (żółtka muszą pozostać płynne). Całość posypujemy posiekaną kolendrą. Szakszuka najlepiej smakuje z bagietką, jedzona prosto z patelni.