Szakszuka z kiełbasą i papryką
4 porcje
Średnie
Szakszuka od chwili kiedy spróbowaliśmy ją po raz pierwszy, na stałe weszła w nasze śniadaniowe menu. Nie będziecie mogli się jej oprzeć! To szybkie danie idealne na śniadanie.
Składniki
3 szt. jajka
2-3 szt. szalotka
2 szt. czosnek w ząbkach
1 szt. papryka czerwona
0,5 szklanka passata pomidorowa
1 szt. kiełbaska chorizo
1 szczypta kumin
1 łyżka świeża kolendra posiekana
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1 szczypta papryka ostra
1 szczypta papryka słodka wędzona
Szakszuka z kiełbasą i papryką
Szakszuka z kiełbasą i papryką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szalotki oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbaskę razem z papryką pokrojoną w paski i smażymy ok. 5-7 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (bez skórki) oraz passatę i dusimy do momentu kiedy pomidory się rozpadną. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką (słodką i ostrą). Kiedy sos już będzie dosyć gęsty robimy w nim wgłębienia i wbijamy jajka. Przykrywamy i smażymy do momentu kiedy jajka się zetną (żółtka muszą pozostać płynne). Całość posypujemy posiekaną kolendrą. Szakszuka najlepiej smakuje z bagietką, jedzona prosto z patelni.
Komentarze