Ryż z cytrynowym łososiem i brokułami
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Ryż z dodatkiem papryki chili ugotowałam, łososia zaś na oleju z dodatkiem pieprzu i trawy cytrynowej przygotowałam.
Składniki
200 g ryżu pełnoziarnistego
1/2 szt. czerwonej papryki chili,
300 g filetu z łososia norweskiego,
1 łyżeczka płaska łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego,
150 ml oleju rzepakowego,
1 szt. trawy cytrynowej,
1 szt. świeży brokuł,
sól do smaku,
pieprz czarny mielony do smaku,
1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego.
Ryż z cytrynowym łososiem i brokułami
Ryż z cytrynowym łososiem i brokułami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż gotujemy wg przepisu z dodatkiem soli i pokrojonej w plasterki papryki chili. Odcedzamy i pozostawiamy pod przykryciem.
Brokuły gotujemy na parze.
Rada: jeśli nie macie naczynia do gotowania na parze, wystarczy w rondelku o szerokim dnie wlać niewielką ilość wody z szczyptą soli i dodać brokuł różyczkami do góry. Przykryć pokrywą. Woda będzie parować i w ten sposób brokuł się ugotuje.
Umytego i osuszonego łososia (bez ości i ze skórką) kroimy w plastry o szerokości ok. 3 cm i oprószamy solą.
Trawę cytrynową rozbijamy tępą str. noża przez uderzenie.
Na niewielkiej patelni podgrzewamy olej, ok. 5 min z dodatkiem trawy cytrynowej i pieprzu ziarnistego.
Do ciepłego, nie gorącego oleju dodajemy łososia skórą do dołu i powoli podgrzewamy cały czas polewając wierzch olejem w którym się znajduje. Ryba przejdzie smakiem cytrynowym, będzie w środku delikatna i soczysta. Na sam koniec można ją na kilka sek. odwrócić z każdej str. żeby mieć pewność, że nie jest surowa (to nie jest konieczne).
Do ryżu dodajemy kilka ziarenek pieprzy zielonego marynowanego i podajemy z łososiem i brokułami.
Komentarze