Sałatka ze szparagami,brokułami,chipsami z buraka oraz lodami pomidorowymi
4 porcje
Średnie
sałatka która łączy smaki słodkiego i słonego oraz ta która łączy ciepło z zimnem jak dla mnie wspaniały pomysł na letnią przekąskę
Składniki
1 szt. żółtko
65 g cukier
1 łyżka oliwa
125 ml mleko 3,2%
40 ml śmietana 30%
1 łyżka przecier pomidorowy
sok z cytryny
35 ml sok pomidorowy
15 g cukier
20 ml woda
1 łyżka ocet balsamiczny
1 szt. burak
1 l olej do smażenia
70 g brokuły
3 szt. szparagi zielone
Sałatka ze szparagami,brokułami,chipsami z buraka oraz lodami pomidorowymi
Sałatka ze szparagami,brokułami,chipsami z buraka oraz lodami pomidorowymi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sałatka ze szparagami,brokułami,chipsami z buraka oraz lodami pomidorowymi
Lody pomidorowe;
1 żółtko
65g cukru
1 lyżka oliwy
125 ml mleka 3,2%
40ml śmietanki 30%
1 tyżka przecieru pomidorowego
sok z ćwiartki cytryny
sos pomidorowy;
35 ml soku pomidorowego
15 g cukru
20 ml wody
ocet balsamiczny
chips z buraka;
burak
olej do smażenia
cukier
sól
blanszowane brokuły;
2 duże różyczki brokułu
cukier
sól
szparagi;
3 zielone szparagi
woda
sól
cukier
sok z cytryny
masło
ponadto;
mozarela kulki
cieciorka konserwowa
listki rukoli
sposób przygotowania
lody pomidowowe- żółtka utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać oliwę. mleko, śmietankę i przecier pomidorowy podgrzać na ogniu do temp ok 70 stopni.
gorący płyn dodawać do utartych żółtek stopniowo cały czas miksując.. całość ponownie wstawić na gaz i podgrzewać aż masa zgęstnieje. dodać sok z cytryny. dobrze schłodzić a następnie zamrozić.
sos pomidorowy- wodę z cukrem gotować aż powstanie karmel. dolać soku pomidorowego i rozprowadzić rózgą.dodać sosu balsamicznego.
chips z buraka- buraka zawinąć w folię aluminiową i upiec w piecu. Wystudzić go. Obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Zwinąć w rolkę. Usmażyć w oleju. Wyjąć na papier i osuszyć. Lekko posolić i posypać cukrem.
szparagi- odkroić ztwardniałe części i blanszować we wodzie z cukrem i sokiem z cytryny.nastepnie na patelni podgrzać maslo i wyłożyć szparagi. doprawić solą i cukrem.
serwis- na talerz wyłożyć szparagi, blanszowanego brokuła, chipsy z buraka, mozarelę,. ułożyć listki rukoli i cieciorkę oraz wydrążone łyżką do arbuza kulki z lodów. całość polać sosem pomidorowym
Komentarze