

sałatka która łączy smaki słodkiego i słonego oraz ta która łączy ciepło z zimnem jak dla mnie wspaniały pomysł na letnią przekąskę
Sałatka ze szparagami,brokułami,chipsami z buraka oraz lodami pomidorowymi Lody pomidorowe; 1 żółtko 65g cukru 1 lyżka oliwy 125 ml mleka 3,2% 40ml śmietanki 30% 1 tyżka przecieru pomidorowego sok z ćwiartki cytryny sos pomidorowy; 35 ml soku pomidorowego 15 g cukru 20 ml wody ocet balsamiczny chips z buraka; burak olej do smażenia cukier sól blanszowane brokuły; 2 duże różyczki brokułu cukier sól szparagi; 3 zielone szparagi woda sól cukier sok z cytryny masło ponadto; mozarela kulki cieciorka konserwowa listki rukoli sposób przygotowania lody pomidowowe- żółtka utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać oliwę. mleko, śmietankę i przecier pomidorowy podgrzać na ogniu do temp ok 70 stopni. gorący płyn dodawać do utartych żółtek stopniowo cały czas miksując.. całość ponownie wstawić na gaz i podgrzewać aż masa zgęstnieje. dodać sok z cytryny. dobrze schłodzić a następnie zamrozić. sos pomidorowy- wodę z cukrem gotować aż powstanie karmel. dolać soku pomidorowego i rozprowadzić rózgą.dodać sosu balsamicznego. chips z buraka- buraka zawinąć w folię aluminiową i upiec w piecu. Wystudzić go. Obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Zwinąć w rolkę. Usmażyć w oleju. Wyjąć na papier i osuszyć. Lekko posolić i posypać cukrem. szparagi- odkroić ztwardniałe części i blanszować we wodzie z cukrem i sokiem z cytryny.nastepnie na patelni podgrzać maslo i wyłożyć szparagi. doprawić solą i cukrem. serwis- na talerz wyłożyć szparagi, blanszowanego brokuła, chipsy z buraka, mozarelę,. ułożyć listki rukoli i cieciorkę oraz wydrążone łyżką do arbuza kulki z lodów. całość polać sosem pomidorowym