Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sałatka ze szparagami,brokułami,chipsami z buraka oraz lodami pomidorowymi

Sałatka ze szparagami,brokułami,chipsami z buraka oraz lodami pomidorowymi
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
sałatka która łączy smaki słodkiego i słonego oraz ta która łączy ciepło z zimnem jak dla mnie wspaniały pomysł na letnią przekąskę

Składniki

1 szt. żółtko
65 g cukier
1 łyżka oliwa
125 ml mleko 3,2%
40 ml śmietana 30%
1 łyżka przecier pomidorowy
sok z cytryny
35 ml sok pomidorowy
15 g cukier
20 ml woda
1 łyżka ocet balsamiczny
1 szt. burak
1 l olej do smażenia
70 g brokuły
3 szt. szparagi zielone

Opis wykonania

Sałatka ze szparagami,brokułami,chipsami z buraka oraz lodami pomidorowymi Lody pomidorowe; 1 żółtko 65g cukru 1 lyżka oliwy 125 ml mleka 3,2% 40ml śmietanki 30% 1 tyżka przecieru pomidorowego sok z ćwiartki cytryny sos pomidorowy; 35 ml soku pomidorowego 15 g cukru 20 ml wody ocet balsamiczny chips z buraka; burak olej do smażenia cukier sól blanszowane brokuły; 2 duże różyczki brokułu cukier sól szparagi; 3 zielone szparagi woda sól cukier sok z cytryny masło ponadto; mozarela kulki cieciorka konserwowa listki rukoli sposób przygotowania lody pomidowowe- żółtka utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać oliwę. mleko, śmietankę i przecier pomidorowy podgrzać na ogniu do temp ok 70 stopni. gorący płyn dodawać do utartych żółtek stopniowo cały czas miksując.. całość ponownie wstawić na gaz i podgrzewać aż masa zgęstnieje. dodać sok z cytryny. dobrze schłodzić a następnie zamrozić. sos pomidorowy- wodę z cukrem gotować aż powstanie karmel. dolać soku pomidorowego i rozprowadzić rózgą.dodać sosu balsamicznego. chips z buraka- buraka zawinąć w folię aluminiową i upiec w piecu. Wystudzić go. Obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Zwinąć w rolkę. Usmażyć w oleju. Wyjąć na papier i osuszyć. Lekko posolić i posypać cukrem. szparagi- odkroić ztwardniałe części i blanszować we wodzie z cukrem i sokiem z cytryny.nastepnie na patelni podgrzać maslo i wyłożyć szparagi. doprawić solą i cukrem. serwis- na talerz wyłożyć szparagi, blanszowanego brokuła, chipsy z buraka, mozarelę,. ułożyć listki rukoli i cieciorkę oraz wydrążone łyżką do arbuza kulki z lodów. całość polać sosem pomidorowym
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych