Smażone chipsy warzywne

4 porcje
40 min
Łatwe
Przekąska idealna na fazę pucharową mistrzostw!
Składniki
200 g - warzyw np. buraków, pasternaku, batatów, kapusty, marchewki, jarmużu
2 łyżki - oliwy z oliwek
- mieszanka ziół
- sól morska
Smażone chipsy warzywne
Smażone chipsy warzywne
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Obierz warzywa i pokrój je w cienkie plasterki o grubości 1,5 mm. Najłatwiej kroić za pomocą Robota kuchennego (użyj akcesorium do krojenia o grubości plastrów 1,5 mm). Nie solić warzyw, aby nie puściły wody.
Spryskaj warzywa odrobiną oleju i posyp ziołami, wedle uznania.
Rozłóż równomiernie na tacce do smażenia Air Fry. Nie układaj chipsów jeden na drugim, ale w miarę możliwości zachowaj je w jednej warstwie.
Piecz zgodnie ze wskazówkami. W połowie pieczenia odwróć chipsy, aby nie przywarły do tacki i uzyskały maksymalną chrupkość.
Wskazówka: Funkcja Air Fry 140°C, 30 minut
Komentarze