Spaghetti polsko - azjatyckie
2 porcje
30 min
Łatwe
Co się dzieje, gdy polską dynię połączymy z azjatyckim curry, krewetkami, imbirem? Okazuje się, że ten polsko - azjatycki romans daje pyszne danie :)
Składniki
250 g krewetki Black Tiger
200 g makaron spaghetti
300 g dynia
1 szt. cebula
czosnek
1 szklanka bulion warzywny
1/2 szklanka białe wino
3/4 łyżeczka curry
1/3 łyżeczka imbir suszony
1 szczypta chili lub ostra mielona papryka
3 łyżka oliwa
1 łyżka mascarpone
sól
pieprz
natka pietruszki
50 g ser grana padano
pestki dyni
Spaghetti polsko - azjatyckie
Spaghetti polsko - azjatyckie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Krewetki obrabiam - pozbawiam skorupek, usuwam jelitko. Dynię obieram, kroję w kostkę o grubości ok. 1 cm. Cebulę kroję w kostkę. Czosnek przeciskam przez praskę. Natkę pietruszki siekam.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam dynię, podlewam stopniowo bulionem, przyprawiam solą i pieprzem, dodaję curry i imbir, trzymam na patelni ok. 15 min.. Następnie dodaję mascarpone, mieszam, podgrzewam jeszcze 2 min. W tym samym czasie na drugiej patelni również rozgrzewam oliwę, podsmażam cebulkę i czosnek, dorzucam krewetki, podlewam winem i podgrzewam, aż wino zacznie odparowywać. Krewetki doprawiam solą, pieprzem, chili (lub ostrą papryką). W międzyczasie gotuję makaron. Gdy sos z krewetek się zredukuje, mieszam zawartości obu patelni - z dynią i krewetkami, doprawiam sos do smaku, chwilę razem podgrzewam. Ugotowany makaron odsączam na sitku, łączę go z sosem. Danie wykładam na talerze, posypuję startym serem grana padano oraz posiekaną natką pietruszki oraz pestkami dyni. Podaję np. z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych z sosem musztardowo - miodowym oraz ze startym serem grana padano.
Komentarze