Tarta karmelowo - orzechowa
8 porcje
30 min
Łatwe
Kruchy, aromatyczny spód, pyszny karmel z daktyli i masła orzechowego, a na wierzchu gorzka czekolada. To musi być dobre połączenie!
Składniki
150 g Mąka owsiana
50 g Mąka migdałowa
120 g Olej kokosowy, stała konsystencja
1 szt. Żółtko
1 łyżka Ksylitol
350 g Suszone daktyle
90 g Masło orzechowe
1 łyżka Olej kokosowy, roztopiony
1 garść Orzeszki ziemne niesolone
1 szczypta Sól morska
30 g Gorzka czekolada 80%
Tarta karmelowo - orzechowa
Tarta karmelowo - orzechowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąki, olej, żółtko i ksylitol wymieszać i zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty i piec ok. 10 minut w temperaturze 190 stopni. Zostawić do przestudzenia.
Daktyle zalać wrzątkiem na 10 minut, odlać wodę, odcisnąć je i zblendować do konsystencji pasty. Dodać masło orzechowe, sól, łyżkę oleju, zblendować do połączenia. Dorzucić orzeszki i wymieszać. Taką masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wylać roztopioną czekoladę. Schłodzić w lodówce przez godzinę.
Komentarze