Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jogurt

Jogurt

Jogurt to przetwór mleczny, w skład którego wchodzi mleko oraz żywe kultury bakterii jogurtowych. Na sklepowych półkach znajdziemy różne rodzaje jogurtów (owocowe i inne), natomiast najzdrowszy jest oczywiście ten...

Czytaj więcej
Jogurt
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Jogurt to przetwór mleczny, w skład którego wchodzi mleko oraz żywe kultury bakterii jogurtowych. Na sklepowych półkach znajdziemy różne rodzaje jogurtów (owocowe i inne), natomiast najzdrowszy jest oczywiście ten naturalny, a zwłaszcza przyrządzony samodzielnie.

Jogurty – właściwości

Jogurty znane są ze swoich właściwości probiotycznych, które znajdują bardzo dobre zastosowanie we wsparciu kuracji antybiotykowych działając osłonowo. Jogurt naturalny zawiera też bakterie Lactobacillus, które pomagają w odbudowie flory bakteryjnej jelit. Produkty te to źródło wapnia oraz białka – jogurt naturalny zapewnia 20% dziennego zapotrzebowania na białko i 40% na wapno.

Domowy jogurt naturalny – przepis

Naturalny domowy jogurt składa się z dwóch podstawowych składników: mleko oraz kultu bakterii. O ile pierwszy produkt bez trudu znajdziemy na sklepowych półkach, tak z kulturami może być nieco trudniej. Jednak na rynku znajduje się wiele firm produkujących startery zawierające bakterie jogurtowe. Jeśli posiadasz oba składniki, reszta nie powinna sprawić Ci najmniejszego problemu. Wystarczy podgrzać w garnku 2 l mleka do temperatury 45°C, a następnie dodać do niego porcję startera z bakteriami jogurtowymi i dokładnie wymieszać. Przelej do słoików, zakręć zostaw w ciepłym miejscu na 6-10h. Przed podaniem warto schłodzić go w lodówce