Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Trawiasta Focaccia

Opis wykonania

Zdrowy i smaczny włoski przysmak, który można przygotować przez cały rok. Potrzebujesz jedynie odrobinę cierpliwości i i dużo dobrych chęci.

1. Na patelni podsmażamy szpinak z dodatkiem oliwy, czosnku i ulubionych ziół. Po 2-3 minutach doprawiamy solą i pieprzem (po poł łyżeczki). 2. Przesiewamy mąkę do miski i dodajemy do niej rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę soli, szpinak i wodę. Ciasto wyrabiamy na gładką i sprężystą masę. 3. Elastyczne ciasto zostawiamy w misce przykrytej ściereczką na 1h. 4. Wyrośnięte ciasto uderzamy kilka razy pięścią, dzięki czemu się odgazuje i przekładamy je do naoliwionej formy. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na dodatkowe 30 minut. 5.Podrośnięte ciasto dekorujemy pokrojonymi na plasterki pomidorkami i skrapiamy oliwą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20min w temperaturze 200*C. 5.Upieczoną focaccię posypujemy serem feta i ew dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu. Smacznego :)