Trawiasta Focaccia
4 porcje
120 min
Łatwe
Zdrowy i smaczny włoski przysmak, który można przygotować przez cały rok. Potrzebujesz jedynie odrobinę cierpliwości i i dużo dobrych chęci.
Składniki
500 g mąki pszennej lub zbożowej
200 g rozmrożonego szpinaku
2 szt. ząbki czosnku
1 i 1/5 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu
1-2 łyżeczka ulubionych, suszonych ziół (ja użyłam świeżego rozmarynu)
7 g świeżych drożdży,
220 ml letniej wody
1 łyżka oliwa z oliwek
5-6 szt. pomidorków koktajlowych
100 g sera feta
Trawiasta Focaccia
Trawiasta Focaccia
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Na patelni podsmażamy szpinak z dodatkiem oliwy, czosnku i ulubionych ziół.
Po 2-3 minutach doprawiamy solą i pieprzem (po poł łyżeczki).
2. Przesiewamy mąkę do miski i dodajemy do niej rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę soli, szpinak i wodę. Ciasto wyrabiamy na gładką i sprężystą masę.
3. Elastyczne ciasto zostawiamy w misce przykrytej ściereczką na 1h.
4. Wyrośnięte ciasto uderzamy kilka razy pięścią, dzięki czemu się odgazuje i przekładamy je do naoliwionej formy. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na dodatkowe 30 minut.
5.Podrośnięte ciasto dekorujemy pokrojonymi na plasterki pomidorkami i skrapiamy oliwą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20min w temperaturze 200*C.
5.Upieczoną focaccię posypujemy serem feta i ew dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu. Smacznego :)
Komentarze