Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowy i smaczny włoski przysmak, który można przygotować przez cały rok. Potrzebujesz jedynie odrobinę cierpliwości i i dużo dobrych chęci.

Składniki

500 g mąki pszennej lub zbożowej
200 g rozmrożonego szpinaku
2 szt. ząbki czosnku
1 i 1/5 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu
1-2 łyżeczka ulubionych, suszonych ziół (ja użyłam świeżego rozmarynu)
7 g świeżych drożdży,
220 ml letniej wody
1 łyżka oliwa z oliwek
5-6 szt. pomidorków koktajlowych
100 g sera feta

Opis wykonania

1. Na patelni podsmażamy szpinak z dodatkiem oliwy, czosnku i ulubionych ziół. Po 2-3 minutach doprawiamy solą i pieprzem (po poł łyżeczki). 2. Przesiewamy mąkę do miski i dodajemy do niej rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę soli, szpinak i wodę. Ciasto wyrabiamy na gładką i sprężystą masę. 3. Elastyczne ciasto zostawiamy w misce przykrytej ściereczką na 1h. 4. Wyrośnięte ciasto uderzamy kilka razy pięścią, dzięki czemu się odgazuje i przekładamy je do naoliwionej formy. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na dodatkowe 30 minut. 5.Podrośnięte ciasto dekorujemy pokrojonymi na plasterki pomidorkami i skrapiamy oliwą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20min w temperaturze 200*C. 5.Upieczoną focaccię posypujemy serem feta i ew dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu. Smacznego :)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych