Warzywa al forno
4 porcje
Średnie
Składniki
Warzywa al forno
Warzywa al forno
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rozgrzać komorę gotowania. Pomidory naciąć na krzyż, włożyć do pertorowanego pojemnika i wstawić do komory gotowania. Pod spód wsunąć pojemnik nieperforowany. Gotować na parze według przepisu. Zdjąć skórkę z pomidorów i pokroić w plasterki. Natłuścić łyzką oliwy nieperforowany pojemnik lub szklaną formę do zapiekanek. Obrać ziemniaki, pokroić w plasterki i napełnić nimi pojemnik do gotowania.Ząbek czosnku obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Oderwać listki oregano, posiekać grubo i wymieszać z czosnkiem i plasterkami ziemniaków. Doprawić do smaku pieprzem i solą.Na wierzchu ułożyc całe gałązki rozmarynu. Pokroić paprykę w kawałki, cukinię ze skórką w plasterki, a koper włoski w cienkie paseczki. Wszystko wymieszać, posolić i ułożyć na ziemniakach. Warzywa przykryć plasterkami pomidorów, posolić i skropić olejem. Piec według przepisu.
Sposób nastawiania:
Gotowanie na parze w temperaturze 100⁰C w rozgrzanym piekarniku.
Pomidory: 1-2 minut.
Pieczenie: gorące powietrze +&n
Komentarze