Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zapiekane pomidory, ziemniaki, papryka, cukinia, koper włoski.

Składniki

300 g mięsistych pomidorów
1 łyżka oliwy
500 g ziemniaków zachowujących ścisłość po ugotowaniu
ząbki czosnku
gałązka oregano
sól, pieprz
gałązki rozmarynu
150 g czerwonej papryki
400 g cukinii
150 g bulwy kopru włoskiego
3 łyżka oliwy

Opis wykonania

Rozgrzać komorę gotowania. Pomidory naciąć na krzyż, włożyć do pertorowanego pojemnika i wstawić do komory gotowania. Pod spód wsunąć pojemnik nieperforowany. Gotować na parze według przepisu. Zdjąć skórkę z pomidorów i pokroić w plasterki. Natłuścić łyzką oliwy nieperforowany pojemnik lub szklaną formę do zapiekanek. Obrać ziemniaki, pokroić w plasterki i napełnić nimi pojemnik do gotowania.Ząbek czosnku obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Oderwać listki oregano, posiekać grubo i wymieszać z czosnkiem i plasterkami ziemniaków. Doprawić do smaku pieprzem i solą.Na wierzchu ułożyc całe gałązki rozmarynu. Pokroić paprykę w kawałki, cukinię ze skórką w plasterki, a koper włoski w cienkie paseczki. Wszystko wymieszać, posolić i ułożyć na ziemniakach. Warzywa przykryć plasterkami pomidorów, posolić i skropić olejem. Piec według przepisu.

 

Sposób nastawiania:

Gotowanie na parze w temperaturze 100⁰C  w rozgrzanym piekarniku.
Pomidory: 1-2 minut.
Pieczenie: gorące powietrze +&n

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Super inspiracja :)
Radosław
Polecam przepis
Kozinho.1985
Warzywka się kroją. Nie mogę się doczekać!