Wegeburger z buraków z puree z zielonego groszku
4 porcje
40 min
Łatwe
Lekki lecz sycący, wegeburger z buraków z puree z zielonego groszku z dodatkiem zesmażonych pieczarek i sosu musztardowo-miodowego
Składniki
1 szczypta sól
3 szt. upieczone buraki
1 szczypta pieprz
1 szt. puszka cieciorki
1 łyżeczka ziarenka kolendry
1/3 szt. pęczek kolendry
1 łyżeczka kmin
1/2 szt. sok i skórka z cytryny
1 łyżeczka chilli
6 łyżka mąka orkiszowa
2 szt. ząbek czosnku
1 szczypta sól
2 łyżka oliwa
1 szczypta pieprz
1 szklanka mrożony groszek (do puree)
1 łyżeczka ziarenka kolendry
3 łyżka świeża mięta (do puree)
1 łyżeczka kmin
1/2 szt. sok i skórka z cytryny (do puree)
1 łyżeczka chilli
2 łyżka oliwa (do puree)
2 szt. ząbek czosnku
100 g pieczarki
2 łyżka oliwa
1 szt. cebula
1 szklanka mrożony groszek (do puree)
1 szt. pomidor
3 łyżka świeża mięta (do puree)
1/2 szt. ogórek
1/2 szt. sok i skórka z cytryny (do puree)
4 szt. bułki wieloziarniste
2 łyżka oliwa (do puree)
Sos: 2 łyżki miodu, 2 łyżki jogurtu, 3 łyżeczki musztardy
100 g pieczarki
listki szpinaku/rukoli
1 szt. cebula
1 szt. pomidor
1/2 szt. ogórek
4 szt. bułki wieloziarniste
Sos: 2 łyżki miodu, 2 łyżki jogurtu, 3 łyżeczki musztardy
listki szpinaku/rukoli
Wegeburger z buraków z puree z zielonego groszku
Wegeburger z buraków z puree z zielonego groszku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1 Puree: groszek wrzucamy na 3 minuty do gotującej się wody, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Mielimy. Dodajemy sok z cytryny, skórkę, oliwę, miętę. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę w pióra. Zesmażamy je razem na oliwie. solimy. Pomidora i ogórka kroimy w cienkie plasterki.
3. Upieczone buraki obieramy. Dodajemy do miski odcedzoną cieciorkę. Dodajemy kolendrę i skórkę i sok z cytryny. Rozdrabniamy ręcznym mikserem. Przyprawy: kmin, nasiona kolendry, chili, ząbek czosnku i oliwę ucieramy w moździerzu i dodajemy do masy. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę i mieszamy.
4. Na rozgrzaną patelnie dajemy łyżkę oliwy. Rękami posmarowanym oliwą formujemy kotleciki. Smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stropni – na 8-10 minut na każdej stronie.
5. Mieszamy składniki sosu: jogurt, musztardę i miód. Kroimy bułeczki na pół i smarujemy sosem górną i dolną połówkę. Układamy burgera: szpinak, zesmażone pieczarki z cebulką, kotlet, puree z groszku, pomidor, ogórek.
Komentarze