Wegeburger z buraków z puree z zielonego groszku
 
                                            4 porcje
40 min
Łatwe
                    Lekki lecz sycący, wegeburger z buraków z puree z zielonego groszku z dodatkiem zesmażonych pieczarek i sosu musztardowo-miodowego
                
                Składniki
1 szczypta sól
                                                            3 szt. upieczone buraki
                                                            1 szczypta pieprz
                                                            1 szt. puszka cieciorki
                                                            1 łyżeczka ziarenka kolendry
                                                            1/3 szt. pęczek kolendry
                                                            1 łyżeczka kmin
                                                            1/2 szt. sok i skórka z cytryny
                                                            1 łyżeczka chilli
                                                            6 łyżka mąka orkiszowa
                                                            2 szt. ząbek czosnku
                                                            1 szczypta sól
                                                            2 łyżka oliwa
                                                            1 szczypta pieprz
                                                            1 szklanka mrożony groszek (do puree)
                                                            1 łyżeczka ziarenka kolendry
                                                            3 łyżka świeża mięta (do puree)
                                                            1 łyżeczka kmin
                                                            1/2 szt. sok i skórka z cytryny (do puree)
                                                            1 łyżeczka chilli
                                                            2 łyżka oliwa (do puree)
                                                            2 szt. ząbek czosnku
                                                            100 g pieczarki
                                                            2 łyżka oliwa
                                                            1 szt. cebula
                                                            1 szklanka mrożony groszek (do puree)
                                                            1 szt. pomidor
                                                            3 łyżka świeża mięta (do puree)
                                                            1/2 szt. ogórek
                                                            1/2 szt. sok i skórka z cytryny (do puree)
                                                            4 szt. bułki wieloziarniste
                                                            2 łyżka oliwa (do puree)
                                                            Sos: 2 łyżki miodu, 2 łyżki jogurtu, 3 łyżeczki musztardy
                                                            100 g pieczarki
                                                            listki szpinaku/rukoli
                                                            1 szt. cebula
                                                            1 szt. pomidor
                                                            1/2 szt. ogórek
                                                            4 szt. bułki wieloziarniste
                                                            Sos: 2 łyżki miodu, 2 łyżki jogurtu, 3 łyżeczki musztardy
                                                            listki szpinaku/rukoli
                                                    Wegeburger z buraków z puree z zielonego groszku
Wegeburger z buraków z puree z zielonego groszku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            1 Puree: groszek wrzucamy na 3 minuty do gotującej się wody, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Mielimy. Dodajemy sok z cytryny, skórkę, oliwę, miętę. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę w pióra. Zesmażamy je razem na oliwie. solimy. Pomidora i ogórka kroimy w cienkie plasterki.
3. Upieczone buraki obieramy. Dodajemy do miski odcedzoną cieciorkę. Dodajemy kolendrę i skórkę i sok z cytryny. Rozdrabniamy ręcznym mikserem. Przyprawy: kmin, nasiona kolendry, chili, ząbek czosnku i oliwę ucieramy w moździerzu i dodajemy do masy. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę i mieszamy.
4. Na rozgrzaną patelnie dajemy łyżkę oliwy. Rękami posmarowanym oliwą formujemy kotleciki. Smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stropni – na 8-10 minut na każdej stronie. 
5. Mieszamy składniki sosu: jogurt, musztardę i miód. Kroimy bułeczki  na pół i smarujemy sosem górną i dolną połówkę.  Układamy burgera: szpinak, zesmażone pieczarki z cebulką, kotlet, puree z groszku, pomidor, ogórek.
        
        
            
    
    
    
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
                     
                     
     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze