


Lekki lecz sycący, wegeburger z buraków z puree z zielonego groszku z dodatkiem zesmażonych pieczarek i sosu musztardowo-miodowego
1 Puree: groszek wrzucamy na 3 minuty do gotującej się wody, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Mielimy. Dodajemy sok z cytryny, skórkę, oliwę, miętę. Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę w pióra. Zesmażamy je razem na oliwie. solimy. Pomidora i ogórka kroimy w cienkie plasterki. 3. Upieczone buraki obieramy. Dodajemy do miski odcedzoną cieciorkę. Dodajemy kolendrę i skórkę i sok z cytryny. Rozdrabniamy ręcznym mikserem. Przyprawy: kmin, nasiona kolendry, chili, ząbek czosnku i oliwę ucieramy w moździerzu i dodajemy do masy. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę i mieszamy. 4. Na rozgrzaną patelnie dajemy łyżkę oliwy. Rękami posmarowanym oliwą formujemy kotleciki. Smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stropni – na 8-10 minut na każdej stronie. 5. Mieszamy składniki sosu: jogurt, musztardę i miód. Kroimy bułeczki na pół i smarujemy sosem górną i dolną połówkę. Układamy burgera: szpinak, zesmażone pieczarki z cebulką, kotlet, puree z groszku, pomidor, ogórek.