Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Wegetariańska pizza na szpinakowym spodzie

Wegetariańska pizza na szpinakowym spodzie

Opis wykonania

100 min
Łatwe
dla 4 osób

Pyszna pizza na szpinakowym cieście, z pomidorowym sosem na bazie pomidorów malinowych i dużą ilością warzyw. Coś najsmaczniejszego!

1. Szpinak (z dodatkiem łyżki oliwy) rozmrażamy na patelni, pozbywając się z niego jak najwięcej wody.
2. Rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie. Mąkę przesiewamy dodajemy sól i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy rozmrożony szpinak. Zagniatamy ciasto, co jakiś czas podsypując mąkę.
3. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h.
4. Obieram pomidory ze skórki, usuwam z nich pestki, zostawiając sam miąższ.
5. Na oleju kokosowym podsmażam dwa ząbki czosnku, uważając żeby go nie przypalić.
6. Dodaję pomidory i dusimy je na małym ogniu aż do całkowitego rozgotowania. Passata ma być dość gęsta.
7. Dodajemy zioła (najlepiej świeże), sól, pieprz, słodką paprykę. Jeżeli jest potrzeba blendujemy sos.
8. Wyrośnięte ciasto rozwałkowywujemy, podsypując mąką. CIasto przekładamy na blachę wyłożoną brązowym papierem.
9. Ciasto smarujemy przygotowaną wcześniej passatą i sypiemy parmezan. Układamy cebulę, kukurydzę, oliwki i plasterki pomidorów. Na pomidory układamy cienko pokrojone plastry mozzarelli.
10. Pieczemy przez ok. 30min w temperaturze 200 C.
11. Wyciągamy pizze, zostawiamy przez chwilę do ostygnięcia, kroimy. Możemy na wierzch posypać rukolą bądź roszponką. Smaqcznego!
Agata Skrzypek
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - Kulinarna intuicja

Mamy mozarellę, pomidory, bazylię. Będziemy robić…