Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

100 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna pizza na szpinakowym cieście, z pomidorowym sosem na bazie pomidorów malinowych i dużą ilością warzyw. Domowy, zdrowy fast food - coś najsmaczniejszego!

Składniki

2 szklanka mąka pszenna
1 szklanka woda
20 g drożdże
1 szczypta sól
200 g szpinak rozmrożony
8 szt. pomidor malinowy
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżka zioła (bazylia/oregano)
1 szczypta sól/pieprz
1 szt. mozzarella
1 garść parmezan
1 szt. pomidor
1 garść oliwki czarne
1 garść cebula
1 garść kukurydza
1 garść roszponka/rukola
1 łyżeczka papryka słodka
1 łyżeczka oliwa z oliwek

Opis wykonania

1. Szpinak (z dodatkiem łyżki oliwy) rozmrażamy na patelni, pozbywając się z niego jak najwięcej wody. 2. Rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie. Mąkę przesiewamy dodajemy sól i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy rozmrożony szpinak. Zagniatamy ciasto, co jakiś czas podsypując mąkę. 3. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. 4. Obieram pomidory ze skórki, usuwam z nich pestki, zostawiając sam miąższ. 5. Na oleju kokosowym podsmażam dwa ząbki czosnku, uważając żeby go nie przypalić. 6. Dodaję pomidory i dusimy je na małym ogniu aż do całkowitego rozgotowania. Passata ma być dość gęsta. 7. Dodajemy zioła (najlepiej świeże), sól, pieprz, słodką paprykę. Jeżeli jest potrzeba blendujemy sos. 8. Wyrośnięte ciasto rozwałkowywujemy, podsypując mąką. CIasto przekładamy na blachę wyłożoną brązowym papierem. 9. Ciasto smarujemy przygotowaną wcześniej passatą i sypiemy parmezan. Układamy cebulę, kukurydzę, oliwki i plasterki pomidorów. Na pomidory układamy cienko pokrojone plastry mozzarelli. 10. Pieczemy przez ok. 30min w temperaturze 200 C. 11. Wyciągamy pizze, zostawiamy przez chwilę do ostygnięcia, kroimy. Możemy na wierzch posypać rukolą bądź roszponką. Smaqcznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych