Pizza na szpinakowym spodzie
4 porcje
100 min
Łatwe
Składniki
Pizza na szpinakowym spodzie
Pizza na szpinakowym spodzie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Szpinak (z dodatkiem łyżki oliwy) rozmrażamy na patelni, pozbywając się z niego jak najwięcej wody. 2. Rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie. Mąkę przesiewamy dodajemy sól i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy rozmrożony szpinak. Zagniatamy ciasto, co jakiś czas podsypując mąkę. 3. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. 4. Obieram pomidory ze skórki, usuwam z nich pestki, zostawiając sam miąższ. 5. Na oleju kokosowym podsmażam dwa ząbki czosnku, uważając żeby go nie przypalić. 6. Dodaję pomidory i dusimy je na małym ogniu aż do całkowitego rozgotowania. Passata ma być dość gęsta. 7. Dodajemy zioła (najlepiej świeże), sól, pieprz, słodką paprykę. Jeżeli jest potrzeba blendujemy sos. 8. Wyrośnięte ciasto rozwałkowywujemy, podsypując mąką. CIasto przekładamy na blachę wyłożoną brązowym papierem. 9. Ciasto smarujemy przygotowaną wcześniej passatą i sypiemy parmezan. Układamy cebulę, kukurydzę, oliwki i plasterki pomidorów. Na pomidory układamy cienko pokrojone plastry mozzarelli. 10. Pieczemy przez ok. 30min w temperaturze 200 C. 11. Wyciągamy pizze, zostawiamy przez chwilę do ostygnięcia, kroimy. Możemy na wierzch posypać rukolą bądź roszponką. Smaqcznego!
Komentarze