Wyciskane ciasteczka orzechowe
4 porcje
Średnie
Ciasteczka z ciasta ucieranego z orzechami laskowymi.
Składniki
blacha uniwersalna
Ciasto ucierane:
250 g mąki
125 g mąki kartoflanej
- szczypta proszku do pieczenia
180 g cukru
opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
180 g masła lub margaryny
jajka
kilka kropli rumu lub aromatu rumowego
125 g zmielonych orzechów laskowych
Wyciskane ciasteczka orzechowe
Wyciskane ciasteczka orzechowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z podanych składników przygotować ciasto ucierane. Dodać orzechy laskowe I dobrze wymieszać. Do wyrośnięcia wstawić ciasto na ok. 30 minut do lodówki. Ilość ciasta wystarcza na ok. dwie blachy. Następnie przełożyć je do woreczka z szeroką końcówką. Blachę uniwersalną posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Krążki, paluszki lub esy-floresy wyciskać na blachę i piec w podany sposób. Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 150-170⁰C, 20-30 minut. Wariant: zamiast orzechów można użyć innych aromatów, np. cukru waniliowego. Wskazówka: czas pieczenia drugiej blachy ulega skróceniu o ok. 5-10 minut.
Komentarze