Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasteczka z ciasta ucieranego z orzechami laskowymi.

Składniki

blacha uniwersalna
Ciasto ucierane:
250 g mąki
125 g mąki kartoflanej
- szczypta proszku do pieczenia
180 g cukru
opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
180 g masła lub margaryny
jajka
kilka kropli rumu lub aromatu rumowego
125 g zmielonych orzechów laskowych

Opis wykonania

Z podanych składników przygotować ciasto ucierane. Dodać orzechy laskowe I dobrze wymieszać. Do wyrośnięcia wstawić ciasto na ok. 30 minut do lodówki. Ilość ciasta wystarcza na ok. dwie blachy. Następnie przełożyć je do woreczka z szeroką końcówką. Blachę uniwersalną posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Krążki, paluszki lub esy-floresy wyciskać na blachę i piec w podany sposób. Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 150-170⁰C, 20-30 minut. Wariant: zamiast orzechów można użyć innych aromatów, np. cukru waniliowego. Wskazówka: czas pieczenia drugiej blachy ulega skróceniu o ok. 5-10 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych