Zapiekane jajka w boczku z pesto pietruszkowym
2 porcje
30 min
Łatwe
Jajka zapiekane w boczku to zdecydowanie dobry pomysł na treściwe śniadanie. Pesto pietruszkowe doda mu lekkości i świeżości oraz wypełni danie smakiem. Kilka prostych składników i śniadanie mistrzów będzie gotowe.
Składniki
4 jaja
8 plastrów wędzonego boczku
pęczek natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
8 migdałów
1 łyżeczka soku z cytryny
sól do smaku
Zapiekane jajka w boczku z pesto pietruszkowym
Zapiekane jajka w boczku z pesto pietruszkowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W mniejszym naczyniu do zapiekania ułóż plastry boczku, wysadź na nich 4 jaja, lekko posól.
Włóż do piekarnika na 10–12 minut w temperaturze 180°C.
W przystawce blendera zmiksuj natkę pietruszki, migdały, oliwę, sok z cytryny i wodę. Dopraw solą.
Porada
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.
Jaja serwuj na ciepło i podawaj razem z pesto. Doskonale smakują jako dodatek do kanapek!
Smacznego!
Komentarze