Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tych jajek.

Składniki

Jajka faszerowane pastą chrzanową:
2 jajka
2 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz do smaku
do dekoracji: koperek i plasterki rzodkiewki

Jajka faszerowane pastą z pieczonych warzyw i suszonymi pomidorami:
2 jajka
2 łyżki Ajvaru (pasty z pieczonych warzyw)
3 suszone pomidory
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
szczypiorek do podania

Jajka faszerowane pastą awokado:
2 jajka
1 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 limonki
pęczek natki pietruszki
szczypta płatków chili (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
do dekoracji: płatki chili, posiekana papryczka chili, ulubiona zielenina

Opis wykonania

Na świątecznym stole jajka królują w wielu postaciach – w pastach, sałatkach oraz wypełnione po brzegi przeróżnymi składnikami. Zielenina, suszone pomidory, pieczarki, szynka czy łosoś – możliwości urozmaicania tej śniadaniowej przekąski są nieograniczone. Dziś prezentuję mój sprawdzony sposób na jajka faszerowane. Poniżej znajdziecie trzy przepisy w sam raz na wielkanocny stół.

Jajka faszerowane pastą chrzanową

Opis przygotowania

  1. Jajka ugotuj na twardo – włóż je do wrzącej wody i gotuj na płycie grzewczej przez około 8 minut. Po ugotowaniu obierz je ze skorupki.
  2. Jajka przekrój wzdłuż na pół i wyjmij delikatnie żółtka.
  3. Do pojemnika blendera dodaj żółtka, majonez, chrzan, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę, a następnie wypełnij nią wnętrze jajek.
  4. Jajka udekoruj koperkiem i plasterkami rzodkiewki.

Jajka faszerowane - zdjęcie 1

Jajka faszerowane pastą z pieczonych warzyw i suszonymi pomidorami

  1. Jajka ugotuj na twardo – włóż je do wrzącej wody i gotuj przez około 8 minut. Po ugotowaniu obierz je ze skorupki.
  2. Jajka przekrój wzdłuż na pół i wyjmij delikatnie żółtka.
  3. W pojemniku blendera umieść ajvar, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku.
  4. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę, a następnie wypełnij nią wnętrze jajek.
  5. Jajka udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Jajka faszerowane pastą awokado

  1. Jajka ugotuj na twardo – włóż je do wrzącej wody i gotuj przez około 8 minut. Po ugotowaniu obierz je ze skorupki.
  2. Następnie odetnij ich górną część i wydrąż żółtko (najlepiej przy pomocy łyżeczki). Dodatkowo lekko zetnij „podstawę”, tak by jajko stabilnie stało.
  3. Awokado przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę. W dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu.
  4. Awokado obierz ze skórki. Do pojemnika blendera włóż: awokado, sok z limonki, obrany ząbek czosnku i listki natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Całość miksuj pulsacyjnie przez chwilę, aż do uzyskania pasty o niejednolitej konsystencji.
  6. Farszem wypełnij jajka i udekoruj płatkami chili lub posiekaną papryczką chili oraz ulubioną zieleniną.

Jajka faszerowane - zdjęcie 2

TIP:

  • Aby ugotować idealne jajka na twardo, włóż je do gorącej wody i gotuj dokładnie 8 minut.
  • Niektóre jajka obierasz z łatwością, a innym razem skorupka odchodzi z całymi kawałkami białka? Jest na to prosty sposób – zaraz po ugotowaniu stłucz jajko, a następnie zalej zimna wodą. Teraz skorupka odchodzi bez problemu.
  • Pamiętaj, że przekąski, takie jak jajka faszerowane można zmieniać i dostosowywać do swojego gustu. Wystarczy szybki przegląd lodówki i do dzieła. Baw się smakiem i kolorem na talerzu. Zachęcam Cię do eksperymentowania i zabawy z własnymi kompozycjami warzyw, przypraw, zieleniny i stworzenia własnej wersji faszerowanych jajek. 
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Bardzo ciekawe propozycje past 👍w sam raz do wypróbowania na święta 😊
Sylwucha
Kocham faszerowane
Sylwucha
Zdjęcia się nie wgrywają więc zamieszczam drugi raz
bsylvia
Bardzo smaczne propozycje - baw się smakiem i kolorem, bardzo polecam!