Jajka faszerowane
2 porcje
10 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tych jajek.
Składniki
Jajka faszerowane pastą chrzanową:
2 jajka
2 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz do smaku
do dekoracji: koperek i plasterki rzodkiewki
Jajka faszerowane pastą z pieczonych warzyw i suszonymi pomidorami:
2 jajka
2 łyżki Ajvaru (pasty z pieczonych warzyw)
3 suszone pomidory
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
szczypiorek do podania
Jajka faszerowane pastą awokado:
2 jajka
1 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 limonki
pęczek natki pietruszki
szczypta płatków chili (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
do dekoracji: płatki chili, posiekana papryczka chili, ulubiona zielenina
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na świątecznym stole jajka królują w wielu postaciach – w pastach, sałatkach oraz wypełnione po brzegi przeróżnymi składnikami. Zielenina, suszone pomidory, pieczarki, szynka czy łosoś – możliwości urozmaicania tej śniadaniowej przekąski są nieograniczone. Dziś prezentuję mój sprawdzony sposób na jajka faszerowane. Poniżej znajdziecie trzy przepisy w sam raz na wielkanocny stół.
Jajka faszerowane pastą chrzanową
Opis przygotowania
- Jajka ugotuj na twardo – włóż je do wrzącej wody i gotuj na płycie grzewczej przez około 8 minut. Po ugotowaniu obierz je ze skorupki.
- Jajka przekrój wzdłuż na pół i wyjmij delikatnie żółtka.
- Do pojemnika blendera dodaj żółtka, majonez, chrzan, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę, a następnie wypełnij nią wnętrze jajek.
- Jajka udekoruj koperkiem i plasterkami rzodkiewki.
Jajka faszerowane pastą z pieczonych warzyw i suszonymi pomidorami
- Jajka ugotuj na twardo – włóż je do wrzącej wody i gotuj przez około 8 minut. Po ugotowaniu obierz je ze skorupki.
- Jajka przekrój wzdłuż na pół i wyjmij delikatnie żółtka.
- W pojemniku blendera umieść ajvar, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku.
- Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę, a następnie wypełnij nią wnętrze jajek.
- Jajka udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Jajka faszerowane pastą awokado
- Jajka ugotuj na twardo – włóż je do wrzącej wody i gotuj przez około 8 minut. Po ugotowaniu obierz je ze skorupki.
- Następnie odetnij ich górną część i wydrąż żółtko (najlepiej przy pomocy łyżeczki). Dodatkowo lekko zetnij „podstawę”, tak by jajko stabilnie stało.
- Awokado przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę. W dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu.
- Awokado obierz ze skórki. Do pojemnika blendera włóż: awokado, sok z limonki, obrany ząbek czosnku i listki natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Całość miksuj pulsacyjnie przez chwilę, aż do uzyskania pasty o niejednolitej konsystencji.
- Farszem wypełnij jajka i udekoruj płatkami chili lub posiekaną papryczką chili oraz ulubioną zieleniną.
TIP:
- Aby ugotować idealne jajka na twardo, włóż je do gorącej wody i gotuj dokładnie 8 minut.
- Niektóre jajka obierasz z łatwością, a innym razem skorupka odchodzi z całymi kawałkami białka? Jest na to prosty sposób – zaraz po ugotowaniu stłucz jajko, a następnie zalej zimna wodą. Teraz skorupka odchodzi bez problemu.
- Pamiętaj, że przekąski, takie jak jajka faszerowane można zmieniać i dostosowywać do swojego gustu. Wystarczy szybki przegląd lodówki i do dzieła. Baw się smakiem i kolorem na talerzu. Zachęcam Cię do eksperymentowania i zabawy z własnymi kompozycjami warzyw, przypraw, zieleniny i stworzenia własnej wersji faszerowanych jajek.
Komentarze