Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Jajka faszerowane

Opis wykonania

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez jajek.

Na świątecznym stole jajka królują w wielu postaciach – w pastach, sałatkach oraz wypełnione po brzegi przeróżnymi składnikami. Zielenina, suszone pomidory, pieczarki, szynka czy łosoś - możliwości urozmaicania tej śniadaniowej przekąski są nieograniczone. Dziś prezentuję mój sprawdzony sposób na jajka faszerowane. Poniżej znajdziecie trzy przepisy w sam raz na wielkanocny stół.

Jajka faszerowane pastą chrzanową

Opis przygotowania

  1. Jajka ugotuj na twardo - włóż je do wrzącej wody i gotuj przez około 8 minut. Po ugotowaniu obierz je ze skorupki.
  2. Jajka przekrój wzdłuż na pół i wyjmij delikatnie żółtka.
  3. Do pojemnika blendera dodaj żółtka, majonez, chrzan, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę, a następnie wypełnij nią wnętrze jajek.
  4. Jajka udekoruj koperkiem i plasterkami rzodkiewki.

Jajka faszerowane - zdjęcie 1

Jajka faszerowane pastą z pieczonych warzyw i suszonymi pomidorami

  1. Jajka ugotuj na twardo - włóż je do wrzącej wody i gotuj przez około 8 minut. Po ugotowaniu obierz je ze skorupki.
  2. Jajka przekrój wzdłuż na pół i wyjmij delikatnie żółtka.
  3. W pojemniku blendera umieść ajvar, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku.
  4. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę, a następnie wypełnij nią wnętrze jajek.
  5. Jajka udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Jajka faszerowane pastą awokado

  1. Jajka ugotuj na twardo - włóż je do wrzącej wody i gotuj przez około 8 minut. Po ugotowaniu obierz je ze skorupki.
  2. Następnie odetnij ich górną część i wydrąż żółtko (najlepiej przy pomocy łyżeczki). Dodatkowo lekko zetnij „podstawę”, tak by jajko stabilnie stało.
  3. Awokado przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę. W dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu.
  4. Awokado obierz ze skórki. Do pojemnika blendera włóż: awokado, sok z limonki, obrany ząbek czosnku i listki natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Całość miksuj pulsacyjnie przez chwilę, aż do uzyskania pasty o niejednolitej konsystencji.
  6. Farszem wypełnij jajka i udekoruj płatkami chili lub posiekaną papryczką chili oraz ulubioną zieleniną.

Jajka faszerowane - zdjęcie 2

TIP:

  • Aby ugotować idealne jajka na twardo, włóż je do gorącej wody i gotuj dokładnie 8 minut.
  • Niektóre jajka obierasz z łatwością, a innym razem skorupka odchodzi z całymi kawałkami białka? Jest na to prosty sposób - zaraz po ugotowaniu stłucz jajko, a następnie zalej zimna wodą. Teraz skorupka odchodzi bez problemu.
  • Pamiętaj, że przekąski, takie jak jajka faszerowane można zmieniać i dostosowywać do swojego gustu. Wystarczy szybki przegląd lodówki i do dzieła. Baw się smakiem i kolorem na talerzu. Zachęcam Cię do eksperymentowania i zabawy z własnymi kompozycjami warzyw, przypraw, zieleniny i stworzenia własnej wersji faszerowanych jajek.