Na świątecznym stole jajka królują w wielu postaciach – w pastach, sałatkach oraz wypełnione po brzegi przeróżnymi składnikami. Zielenina, suszone pomidory, pieczarki, szynka czy łosoś – możliwości urozmaicania tej śniadaniowej przekąski są nieograniczone. Dziś prezentuję mój sprawdzony sposób na jajka faszerowane. Poniżej znajdziecie trzy przepisy w sam raz na wielkanocny stół.
Jajka faszerowane pastą chrzanową
Opis przygotowania
Jajka ugotuj na twardo – włóż je do wrzącej wody i gotuj na płycie grzewczej przez około 8 minut. Po ugotowaniu obierz je ze skorupki.
Jajka przekrój wzdłuż na pół i wyjmij delikatnie żółtka.
Do pojemnika blendera dodaj żółtka, majonez, chrzan, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę, a następnie wypełnij nią wnętrze jajek.
Jajka udekoruj koperkiem i plasterkami rzodkiewki.
Jajka faszerowane pastą z pieczonych warzyw i suszonymi pomidorami
Jajka ugotuj na twardo – włóż je do wrzącej wody i gotuj przez około 8 minut. Po ugotowaniu obierz je ze skorupki.
Jajka przekrój wzdłuż na pół i wyjmij delikatnie żółtka.
W pojemniku blendera umieść ajvar, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę, a następnie wypełnij nią wnętrze jajek.
Jajka udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Jajka faszerowane pastą awokado
Jajka ugotuj na twardo – włóż je do wrzącej wody i gotuj przez około 8 minut. Po ugotowaniu obierz je ze skorupki.
Następnie odetnij ich górną część i wydrąż żółtko (najlepiej przy pomocy łyżeczki). Dodatkowo lekko zetnij „podstawę”, tak by jajko stabilnie stało.
Awokado przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę. W dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu.
Awokado obierz ze skórki. Do pojemnika blendera włóż: awokado, sok z limonki, obrany ząbek czosnku i listki natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Całość miksuj pulsacyjnie przez chwilę, aż do uzyskania pasty o niejednolitej konsystencji.
Farszem wypełnij jajka i udekoruj płatkami chili lub posiekaną papryczką chili oraz ulubioną zieleniną.
TIP:
Aby ugotować idealne jajka na twardo, włóż je do gorącej wody i gotuj dokładnie 8 minut.
Niektóre jajka obierasz z łatwością, a innym razem skorupka odchodzi z całymi kawałkami białka? Jest na to prosty sposób – zaraz po ugotowaniu stłucz jajko, a następnie zalej zimna wodą. Teraz skorupka odchodzi bez problemu.
Pamiętaj, że przekąski, takie jak jajka faszerowane można zmieniać i dostosowywać do swojego gustu. Wystarczy szybki przegląd lodówki i do dzieła. Baw się smakiem i kolorem na talerzu. Zachęcam Cię do eksperymentowania i zabawy z własnymi kompozycjami warzyw, przypraw, zieleniny i stworzenia własnej wersji faszerowanych jajek.