Zapiekane jajka z kabanosami
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Jaja ze śmietaną się połączyły, zielonym się ozdobiły, dobrze doprawiły i kabanosy do siebie zaprosiły.
Składniki
na 3 foremki na tartaletki o średnicy ok. 12 cm:
jajka
3 łyżka śmietany 12%,
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
2 łyżka posiekanego szczypiorku
50 g bardzo cienkich kabanosów
płaska łyżka mąki
garść listków świeżej bazylii
Zapiekane jajka z kabanosami
Zapiekane jajka z kabanosami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piekarnik nastawiamy na 175°C.
Kabanosy kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
Do jajek dodajemy śmietanę, mąkę i delikatnie miksujemy lub ubijamy. Dodajemy szczypiorek, pokrojone na mniejsze kawałki listki bazylii, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Tak przygotowaną masę przelewamy do trzech sylikonowych foremek na tartelki. Dodajemy kabanosy i wkładamy do piekarnika na ok. 10 min.
Rada: jeśli nie macie foremek na tartaletki można piec w foremkach do babeczek, ale czas pieczenia będzie inny. Należy wykonać test patyczkiem, czy są upieczone.
Komentarze