Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jaja ze śmietaną się połączyły, zielonym się ozdobiły, dobrze doprawiły i kabanosy do siebie zaprosiły.

Składniki

na 3 foremki na tartaletki o średnicy ok. 12 cm:
jajka
3 łyżka śmietany 12%,
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
2 łyżka posiekanego szczypiorku
50 g bardzo cienkich kabanosów
płaska łyżka mąki
garść listków świeżej bazylii

Opis wykonania

Piekarnik nastawiamy na 175°C. Kabanosy kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Do jajek dodajemy śmietanę, mąkę i delikatnie miksujemy lub ubijamy. Dodajemy szczypiorek, pokrojone na mniejsze kawałki listki bazylii, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną masę przelewamy do trzech sylikonowych foremek na tartelki. Dodajemy kabanosy i wkładamy do piekarnika na ok. 10 min. Rada: jeśli nie macie foremek na tartaletki można piec w foremkach do babeczek, ale czas pieczenia będzie inny. Należy wykonać test patyczkiem, czy są upieczone.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych