Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jaja ze śmietaną się połączyły, zielonym się ozdobiły, dobrze doprawiły i kabanosy do siebie zaprosiły.

Składniki

na 3 foremki na tartaletki o średnicy ok. 12 cm:
jajka
3 łyżka śmietany 12%,
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
2 łyżka posiekanego szczypiorku
50 g bardzo cienkich kabanosów
płaska łyżka mąki
garść listków świeżej bazylii

Opis wykonania

Piekarnik nastawiamy na 175°C. Kabanosy kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Do jajek dodajemy śmietanę, mąkę i delikatnie miksujemy lub ubijamy. Dodajemy szczypiorek, pokrojone na mniejsze kawałki listki bazylii, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną masę przelewamy do trzech sylikonowych foremek na tartelki. Dodajemy kabanosy i wkładamy do piekarnika na ok. 10 min. Rada: jeśli nie macie foremek na tartaletki można piec w foremkach do babeczek, ale czas pieczenia będzie inny. Należy wykonać test patyczkiem, czy są upieczone.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych