Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa botwinkowa z czerwoną fasolką i filetem z kurczaka. Przepisy na zupy z wykorzystaniem botwinki to sezonowa przyjemność, którą warto wykorzystać!

Składniki

1 jedna kość wędzona wieprzowa
1 porcja rosołowa (korpus)
1 pęczek botwinki (z dużym burakiem)
300g. fasolki szparagowej konserwowej
600g.czerwonej fasoli konserwowej
2 duże filety z kurczaka
2 średniej wielkości cebule
4 średnie marchewki
4 średnie pietruszki korzeń
5 średnich ziemniaków
1 pęczek koperku
2 łyżki masła
sok z 1/2 cytryny
sól pieprz,magii
4-5 liścia laurowe i ziela angielskie
śmietana 18% homogenizowana

Opis wykonania

Do garnka wlewamy wodę,wrzucamy kość wędzoną porcję rosołową,oraz liście i ziele angielskie,lekko solimy i gotujemy wywar ok.1h.W między czasie warzywa płuczemy.Buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę,łodygę i liście drobno szatkujemy.Marchewkę,pietruszkę,ziemniaki,obieramy kroimy w kostkę,cebulę w piórka,filety z kurczaka w kostkę.Z garnka wyjmujemy wkład.Wrzucamy pokrojone buraki,marchewkę,pietruszkę,ziemniaki.Gotujemy ok 15 minut na średnim ogniu.W między czasie na patelni podsmażamy na maśle filet i cebulę.Podsmażony na rumiano filet i cebulę wraz z fasolą i fasolką wrzucamy do zupy,gotujemy przez 5 minut na średnim ogniu,a następnie wrzucamy poszatkowaną botwinkę dalej gotujemy aż łodygi botwinki zmiękną.Doprawiamy do smaku,dodajemy sok z cytryny,mieszamy.Gotujemy chwilę.Porcjujemy,posypujemy posiekanym koperkiem podajemy z kleksem śmietany.SMACZNEGO.

Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Fantastyczny pomysł na urozmaicenie innymi warzywami
Radosław
Bardzo dawno nie jadłem botwiny. Inspirujecie :)

Powiązane przepisy