


Zupa botwinkowa z czerwoną fasolką i filetem z kurczaka. Przepisy na zupy z wykorzystaniem botwinki to sezonowa przyjemność, którą warto wykorzystać!
Do garnka wlewamy wodę,wrzucamy kość wędzoną porcję rosołową,oraz liście i ziele angielskie,lekko solimy i gotujemy wywar ok.1h.W między czasie warzywa płuczemy.Buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę,łodygę i liście drobno szatkujemy.Marchewkę,pietruszkę,ziemniaki,obieramy kroimy w kostkę,cebulę w piórka,filety z kurczaka w kostkę.Z garnka wyjmujemy wkład.Wrzucamy pokrojone buraki,marchewkę,pietruszkę,ziemniaki.Gotujemy ok 15 minut na średnim ogniu.W między czasie na patelni podsmażamy na maśle filet i cebulę.Podsmażony na rumiano filet i cebulę wraz z fasolą i fasolką wrzucamy do zupy,gotujemy przez 5 minut na średnim ogniu,a następnie wrzucamy poszatkowaną botwinkę dalej gotujemy aż łodygi botwinki zmiękną.Doprawiamy do smaku,dodajemy sok z cytryny,mieszamy.Gotujemy chwilę.Porcjujemy,posypujemy posiekanym koperkiem podajemy z kleksem śmietany.SMACZNEGO.