Zupa krem z pieczonej dyni
4 porcje
Średnie
z grzankami i złocistą cebulką.Polecam.
Składniki
1 i 1/2 kg. dyni
3 średnie marchewki
1 duży ziemniak
2 średnie cebule
1 i 1/2 kostki masła
2 bułki pszenne
pęczek zielonej pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 porcja rosołowa
sól,pieprz,imbir do smaku-
Zupa krem z pieczonej dyni
Zupa krem z pieczonej dyni
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do garnka wrzucamy porcję rosołową,zalewamy wodą,lekko solimy,gotujemy wywar ok.1h na średnim ogniu.W między czasie dynie obieramy,oczyszczamy z nasion,kroimy na kawałki,przekładamy na blachę,polewamy oliwą z oliwek,posypujemy imbirem,lekko solimy,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C aż się dobrze zrumienią.W między czasie marchewki,ziemniaka obieramy płuczemy,kroimy w talarki.W drugim garnku rozgrzewamy kostkę masła wrzucamy marchewkę,ziemniaki podsmażamy na małym ogniu aż zmiękną.Do garnka wrzucamy pieczoną dynię,zalewamy przecedzonym wywarem.Miksujemy blenderem,doprawiamy do smaku,gotujemy zupę jeszcze ok 20 minut na małym ogniu.W między czasie z bułek robimy nie wielkie grzanki.Cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.Zupę rozlewamy na talerze,Podajemy z grzankami i cebulką,posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.SMACZNEGO.
Komentarze