Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa krem z pieczonej dyni w towarzystwie świeżych ziół, podawana z popcornem z kaszy gryczanej, świeżej kolędry oraz oliwy truflowej

Składniki

500 g dynia
1 szt. cebula
1 szt. por
2 ząbki szt. czosnek
1 l bulion drobiowy
1 garść kasza gryczana
200 ml Śmietana 30%
2 szt. tymianek, rozmaryn, kolędra

Opis wykonania

Na początek obieramy dynie, kroimy na kawałki, przekładamy na blaszkę, skrapiamy oliwa z oliwek, dodajemy świeży tymianek oraz rozmaryn, przykrywamy folia aluminiowa i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180° do uzyskania miękkości (ok.30min). W tym czasie kroimy cebulę(1szt), pora(1 biała część) oraz czosnek(2 ząbki), przekładamy do garnka i przesmazamy na oleju do uzyskania złotego koloru, zalewamy warzywa wywarem drobiowym(1L), dodajemy miękką dynie, śmietanę 30% (200ml) doprawiamy solą oraz pieprzem i doprowadzamy do zagotowania. Blendujemy zupę i przecieramy przez drobne sito Abu uzyskać gładką konsystencję. Do innego garnka wlewamy olej który rozgrzewamy do 200° na tak rozgrzany olej wrzucamy garść prażonej kaszy gryczanej na 10sekund aby ziarna otworzyły się, wyławiamy na papier aby odsączyć z tłuszczu. Zupę podajemy z przygotowanym popcornem, świeżą kolendra oraz kropimy oliwą truflową. Smacznego
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy