


Zupa krem z pieczonej dyni w towarzystwie świeżych ziół, podawana z popcornem z kaszy gryczanej, świeżej kolędry oraz oliwy truflowej
Na początek obieramy dynie, kroimy na kawałki, przekładamy na blaszkę, skrapiamy oliwa z oliwek, dodajemy świeży tymianek oraz rozmaryn, przykrywamy folia aluminiowa i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180° do uzyskania miękkości (ok.30min). W tym czasie kroimy cebulę(1szt), pora(1 biała część) oraz czosnek(2 ząbki), przekładamy do garnka i przesmazamy na oleju do uzyskania złotego koloru, zalewamy warzywa wywarem drobiowym(1L), dodajemy miękką dynie, śmietanę 30% (200ml) doprawiamy solą oraz pieprzem i doprowadzamy do zagotowania. Blendujemy zupę i przecieramy przez drobne sito Abu uzyskać gładką konsystencję. Do innego garnka wlewamy olej który rozgrzewamy do 200° na tak rozgrzany olej wrzucamy garść prażonej kaszy gryczanej na 10sekund aby ziarna otworzyły się, wyławiamy na papier aby odsączyć z tłuszczu. Zupę podajemy z przygotowanym popcornem, świeżą kolendra oraz kropimy oliwą truflową. Smacznego